Хасково

Хасково отбеляза 138-та годишнина от обесването на Левски

ImageС поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в едноименното училище Хасково отбеляза 138-та годишнина от обесването на Апостола на свободата.

Глави пред делото на Дякона сведоха военнослужещите от хасковското поделeниe, общественици, представители на политически партии и младежи. Тържествено слово произнесе заместник – кметът Венко Точевски. В него той припомни, че на 19 февруари 1873 е изпълнена смъртната присъда в покрайнините на София. Сега на мястото, което вече е в центъра на града, се издига паметник на Апостола. 

Васил Левски или Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя – Христо и Петър – и две сестри – Ана и Марийка. Васил Левски е известен още с прозвищата си „Дякон“, „Апостол“ – счита се за идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
h
h
19.02.2011 19:25 19:25

tam v haskovo skoro nqma li da napravite pametnik na osman pasha- s tee tolkova mnogo abita

Анонимен
Анонимен
19.02.2011 22:28 22:28

АБЕ НАИСТИНА МИСЛИМ ДА ПРАВИМ ТАКЪВ ПАМЕТНИК,А ЗА ПО-ДОБРА ВИЗИЯ СМЯТАМЕ ДА ТИ ОТРЕЖЕМ ТУРСКАТА КРАТУНА И РЯЗАНОТО ТИ ПИШЛЕ И ДА ОФОРМИМ ПРЕКРАСНА СТАТУЯ НА АВТЕНТИЧНА МИРИЗЛИВА-ПАЧА

Back to top button