Хасково

Националният кръг на олимпиадата по история – в Хасково

Ден на историкаНационалният кръг на олимпиадата по история тази година ще е в Хасково, стана ясно на традиционното отбелязване на Деня на историка. Той ще се проведе на 30-ти април и първи май в Гимназията с преподаване на чужди езици.

През първия ден ще е писменият изпит. Участниците с резултат над 5.50 ще бъдат допуснати до събеседване през втория ден. „Целта ни е да проверим цялостното отношение към историята на учениците„, обясни през зрелостници от Хасково старшият експерт по история в Министерството на образованието Мария Бенова.

Те ще бъдат изпитвани от комисия в състав от експерти и учители, назначена със заповед на министъра на образованието. Неин председател ще е доц. Пламен Митев – декан на Историческия факултет в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тези, които бъдат оценени с над 5.50, имат право да влязат без приемен изпит в специалностите в Историческия факултет на Алма Матер.

Ден на историкаНа срещата по повод Деня на историка – първи март, на зрелостниците бяха разяснени важни моменти от матурите по география и по история.

И при двата предмета според експертите от министерството се оказва, че учениците се справят добре с тестовите задачи, но не пишат писмената разработка, което е една от причините за слабите оценки. 50% от зрелостниците, които се явяват на най- предпочитания за втора матура предмет – география, не пишат разработката, защото смятат, че с тестовите задачи ще изкарат изпита, поясни експерът в Министерството Христина Маркова. 

Програмата по повод Деня на историка продължи с научна конференция, посветена на 1330 години от създаването на Дунавска България и 135 г. от Априлското въстание. 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button