Хасково

Англичани и турци видяха трационния обичай за Баба Марта

Баба МартаКак бабите и дядовците ни са посрещали Баба Марта показаха днес в Паскалевата къща децата от танцов ансамбъл „Южняче“ с помощта на етнографи от Регионален исторически музей. Ритуалът започна с думите „Марта вътре, бълхи навън!“.

За здраве мартенички бяха завързани на всички деца, на къщата, на плодните дръвчета и на домашните животни. Стопанката символично отряза главата на змия, за да предпази децата да не бъдат хапани от змии по полето и изпъди от дома змиите и гущерите. Децата от „Южняче“ играха хора, а накрая всички малчугани прескочиха традиционния за този ден огън, за да бъдат здрави през годината.

Баба МартаНа ритуала в Паскалевата къща присъстваха гости от побратимения с Хасково английски град Лестър, както и представителите на регионалните инспекторати от Одрин, Ямбол, Бургас и Хасково, които са на работна среща в града вече втори ден. Целта е да се създадат контакти между професионалните гимназии от едни и същи направления от 4-те региона, обясни началникът на тукашния образователен инспекторат Иван Панайотов.

Инспекторатите от съседните области имат вече амбицията да работят по съвместни проекти, сред които и трансгранични. В Хасково гостите са наблюдавали уроци по професионални предмети в различните гимназии.

Обичаят за Баба Марта днес бе пресъздаден в много училища и детски градини. В СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Минерални бани старицата пристигна с песни и танци. Децата разказаха легендата за мартеницата и получиха пролетния символ. После всички се хванаха на хорото, което се изви около буйния огън, който всички прескочиха за здраве.

В хасковското основно училище „Шандор Петьофи“ в ролята на Баба Марта влязоха три третокласнички. Те посетиха най-малките ученици, за да им разкажат легендата за празника, а след това също прескочиха огън в двора на школото.
 

 

В Минерални Бани

Банската Баба Марта
 

ОУ Шандор Петьофи

В Шандор Петьофи
 Баба Марта  Баба Марта
 Гостите  Гостите

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
02.03.2011 7:34 7:34

KRIVITE GLAVI SI LI4AT OTDALE4

Петър Делчев
Петър Делчев
02.03.2011 13:00 13:00

ПРОСТАК

Нищо повече.

Back to top button