Хасково

Езиковата подготвя „Светът през вековете“

ПлакатътЗа 39-ти пореден път Езиковата гимназия в Хасково организира традиционния ежегоден карнавал „Fasching“. В юбилейната за елитното школо година, младежите са решили темата на празника да е посветена на историята. И в това няма нищо случайно. Само месец след тържеството под наслов „Светът през вековете“, което ще бъде на 18 март, хасковската езикова гимназия ще бъде домакин на Националния кръг на олимпиадата по история.

„Една от причините да изберем тази тема бе и поводът, че тази година България чества 1330 години от основаването си„, аргументараха избора си част от организаторите. Въпреки това те решили да зададат дрескода за карнавалното мероприятие по-глобално, за да провокират учениците и да си измислят по-оригинално облекло.

Фашингът през 2009-таТрадиционно шествие по бул. „Раковски“ ще има и тази година. Сборният пункт е в 16:30 пред театъра, където хасковските мажоретки към „Младежки център“ и духовият оркестър ще поведат учениците към сградата на гимназията, където тържеството ще продължи с празнична програма.

Организаторите обещават, че ще се потопят всички присъстващи в една историческа епоха като декорират физкултурния си салон подобаващо. Като бонус към билета за Фашинг-а, който струва 4 лева,  ще има и подарък за спомен. Какъв е той обаче, се пази в тайна.

Фашингът през 2010-таФашинг карнавалът е традиция на католическата църква в Германия. Той оповестява идването на пролетта и се провежда в началото на Великденските пости. В ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“, Фашинг се празнува още от самото основаване преди 40 години. Идеята е предложена на тогавашната Немска езикова гимназия от гостуващото семейство Кайзер през 1972-ра.

Всяка година карнавалът се обогатява и разширява. Прохожда като традиция извън сградата на училището. Шествието е въведено през 90-те години на миналия век. Избират се принц и принцеса, които са символ на Фашинг-а. Те задължително трябва да са 11-класници от немски паралелки. Кралското семейство се избира всяка година на 11.11 в 11:11. Символиката на 11-ките е взета на готово. При традиционния Фашинг, Elfenrad или „Съветът на единадесетте“ са организирали този празник. Темата се определя от учениците, като голямо значение за крайния избор имат принца и принцесата. Едни от най-интересните теми през годините са били: „Петък 13-и“, „Шаш и паника“, „Под моста“, „Джунгла“, „Холивуд“, „366“, „Еко-Фашинг“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
fiu fiu
fiu fiu
10.03.2011 17:58 17:58

Shte budeee super :))))

Back to top button