Хасково

Перник гледа мегалити от хасковския край

ДолменФотоизложба на мегалитни паметници, част от които от Хасковско, се открива днес в Регионалния исторически музей в Перник. Таблата показват най-известните каменни съоръжения в сакарската част на Хасковска област, в общините Ивайловград и Маджарово.

Експозицията е дело на физика от БАН д-р Любомир Цонев, със съдействието на Димитър Колев и Веселина Колева от Националната обсерватория Рожен. Целта е да насочим общественото внимание към днешното състояние на един не особено популярен клас архитектурни археологични обекти от бронзовата и ранножелязната епоха, а именно мегалитите, казва д-р Цонев.

Тримата автори заедно със свой колега от Мадридския автономен университет са направили експедиция за измерване на ориентацията на оста на запазените у нас долмени спрямо изгреви и залези на небесни светила.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button