Регион

С макет на Боинг почетоха Гагарин в Узунджово

ЧестванетоС макет на Боинг 747 до паметната плоча на загиналите наши летци Узунджово почете половин век от полета на Юрий Гагарин в Космоса. С поднасяне на цветя жители и гости отбелязаха днешния Световен ден на авиацията и космонавтиката.

На тържеството, което се организира от Съюза на запасните офицери и сержанти, слово произнесе Васил Димов. Той припомни, че на 12 април 1961 г. съветският космонавт Юрий Гагарин обикаля Земята с кораба „Восток“. Това е първият пилотиран от човек космически полет, който продължава 1 час и 48 минути. 

Васил Димов припомни, че в центъра на хасковското село ще бъде изграден мемориал „Нашето летище Узунджово“. Основите, където трябва да бъде поставен истински МИГ-21, вече са готови. Бизнесменът, който спонсорира това начинание обаче, е финансово затруднен, затова осъществяването на идеята се бави. Така докато МИГ-21 „кацне“ в центъра на селото, по време на празници ще го краси макетът на Боинг 747.

Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

12 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Тодор Бойчев
Тодор Бойчев
12.04.2011 14:28 14:28

Не мога да проумея, какво искат да покажат организаторите на тържеството.
Но в Узунджово има опозиция на идеята да се постави руския самолет МиГ-21бис.
Все пак загиналите пилоти са летели на руски изтре*ители, и е подобаващо, да бъде поставен макет на руски изтре*ител, а такъв може да се намери.
За мен това е в конфликт с историческите реалности, при които нашата бойна авиация е охранявала въздушните граници на България.

Тодор Бойчев
Тодор Бойчев
13.04.2011 14:53 14:53

Драги Дискутиращи,
Ако не Ви представлява затруднение, идете в Община Хасково, и поискайте да се запознаете с документацията по изграждания мемориал в село Узунджово със самолет МиГ-21 бис борд 520.
След това можем да седнем да коментираме, какво и как ще се изгражда?

Трябва да се изгради съоръжение, което е в композиционна цялост и яснота.
Трябва да е издържан в художествен стил.

Господата Ковачев и Костов от село Узунджово са запознати от мен с подобни съоръжения по света.

Припомням това, за да се предпазим от монтаж на поредната железобетонна конструкция/например монтажа на 411 пред западния вход на бившето военно летище/.

Поздрави!

Тодор Бойчев 0878766530

ПАРТОРГ
ПАРТОРГ
13.04.2011 9:43 9:43

Комсоргът е прав тоя не му е мястото там!А смятам че всички изпитваме носталгия по това което беше нашата авиация по Живково време.Вечна слава на героите и поклон.

niv
niv
12.04.2011 22:20 22:20

Не е необходимо след събитие да се критикуват грешкте, а просто трябва да се направи така, че да не се допускат. Васил Димов не беше човека, който да се занимава с организацията на празника. Сигурно не е знаел и какъв макет е направил – та той не може да различи МИГ от боинг и видимо не му се отдава да се вре в авиацията, но жалкото е, че са му позволява да се изявява. А това не е единствения гаф допуснат от него.

niv
niv
12.04.2011 21:59 21:59

Идея за мемориала има. Не винаги трябва да се правят идейни проекти. А и ако трябва – няма да ги решим с жалби и др. такива средства. Явно, че на ветераните от Узунджово възможностите са ограничени. Трябва им силна фигура, която умее да се бори. Такава фигура може да бъдете вие г-н Бойчев. Ако започне да се прави мемориала, към него могат да се допълват други елементи, които ще го направят по-внушителен и наистина гордост, не само за Узунджово но и за всички от ВВС. А интерес към начинанието има от цялата страна – от униформени и цивилни. Има и идеи, но няма финансови средства и достатъчно напористи хора.

КОМСОРГ-В ПОСЛЕДСТВИЕ-ЧЕНГЕ.
КОМСОРГ-В ПОСЛЕДСТВИЕ-ЧЕНГЕ.
12.04.2011 21:38 21:38

Нека бъдем като Юрката и да запеем:я люблю тебя жизнь,я люблю тебя снова и снова…

КОМСОРГ-В ПОСЛЕДСТВИЕ-ЧЕНГЕ.
КОМСОРГ-В ПОСЛЕДСТВИЕ-ЧЕНГЕ.
12.04.2011 21:34 21:34

Да да

КОМСОРГ-В ПОСЛЕДСТВИЕ-ЧЕНГЕ.
КОМСОРГ-В ПОСЛЕДСТВИЕ-ЧЕНГЕ.
12.04.2011 21:31 21:31

Какво общо има този Васил Димов с деня на космонавтиката?Да не би да е бил авиатор когато беше изпратен в Не*иддак като комсомолски деятел през 70те.години и от там изпращаше картики-любовни на тукашните кадри на ОК на ДКМС като Делчо Тонев и др.та стигаха до бой нещата?Какво общо има тоя дърт глупак с излитането на Ю.Гагарин в космоса?Много пошло. Вечна слава на геройте,и нека навеки останат в нашата памет.

Тодор Бойчев
Тодор Бойчев
12.04.2011 21:09 21:09

Как можаха, да изтипосат макет на Боинг до паметната плоча. Намирам този момент за гаф. В Узунджово се спекулира с идеята, че не трябва да се изгражда паментник на героите с руски МиГ, а с американски модел изтре*ител. Узунджовци не искали мемориал с руски МиГ. Това е нелепо, но на мен никой не го заявява, защото ще получи подобаващ отговор.
А що се отнася за парите, те се намират, но се иска търсене.

Заявявал съм го, и днес пак ще повторя днес. Ние не поставяме самолет на мегдана, както са го заявили някои представители пред кмета на общината Георги Иванов, а изграждаме мемориал в памет на загиналите от 21ИАП пилоти. Има разлика.

Изграждането на мемориала в Узунджово страда от идейна и художествена непълнота. Ще го кажа по военному: „Изграждай с подръчни средства“. И както се споменава, че този мемориал ще е на пътя Хасково-Александрово, то трябва да се подходи с художествен и архиктектурен проект, а такъв липсва, но толкова може общината. А къде са организаторите?
Няма ги.

Така беше и в Хасково, докато инициативният комитет „Памет за летище Узунджово“ от гр.Хасково „реши“ да предаде самолета на с.Узунджово. И в Хасково нещата не вървяха добре. Все чакахме друг да ни събира средствата за изграждане мемориала. Имаше един софийски архитект, който склони да изготви проучванията и изработването на проектносметната документация за около 4500-4700лв.. Но нашите колеги искаха хасковски проектанти, които и така не свършиха работа, а софияницът щеше да я свърши.

Та днес е хубаво да си спомним думите на Левски за кривиците, и за общото дело.
Мемориалът в село Узунджово се изгражда без художествено-архитектурен проект. Това съм го проверил.
Паметник се изгражда един път, и трябва да се стори по достойнство.
Взаимстването на конструкцията от 502 на летище Граф Игнатиево не винаги става, защото тук имаме три елемента на мемориала:1.Паметник на Бенковски; 2.Паметна плоча и 3.Самолет МиГ-21 борд 520. Трябва композиционно решение, а не ситуационно решение, както са го решили от общината. Общината е пренебрегнала пространствения изглед на мемориала.

Позволете и един съвет. За да ви дават пари, изгответе диплянка, на която в тримерен изглед, да се вижда за какво ще се дават парите.

И накрая честит празник на авиацията и космонавтиката, драги колеги и съратници.

Да почетем паметта на загиналите пилоти от нашето узунджовско небе!
Да почетем паметта на космонавт №1 на планетата Юрий Алексеевич Гагарин!

До скоро!

Тодор Бойчев

niv
niv
12.04.2011 19:23 19:23

Хората в Узунджово се бяха подготвили колкото могат и то без пари. Тържеството беше импровизирано. А и Бойчев старши се радваше на ветераните, които дойдоха. Мястото на паметника е точно там – на главния път. Не малко туристи пътуват до Александрово и им прави впечатление, а и се очаква композицията да стане още по-голяма с още интересни елементи

Анонимен
Анонимен
12.04.2011 19:06 19:06

ТАКА Е НО НАЛИ МЛАДИТЕ ДРУГАРИ ОТ ГЕРБ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВЯТ,ЧЕ НЕ СА ДРУГАРИ И ХИЧ НЕ СА ПОТОМСТВЕНИ КОМУНИСТЧЕТА.

Тодор Бойчев
Тодор Бойчев
20.04.2011 15:25 15:25

Виждам, че е нужен диалог или среща, на която да се вземе важно решение за архитектурния облик на мемориала в с.Узунджово. Такова виждане до момента, и в общината, и при организаторите не е изработвано.
Разлепвали са само снимки на строително решение на самолет 502 на летище Граф Игнатиево, но разработка такава за терена в село Узунджово не е изработвана като макет или рисунка.

Back to top button