Хасково

Само 8 са дарили кръв по време на пролетната кампания

Кръводаряване, архивСамо 8 души са дарили кръв в рамките на пролетната кампания по кръводаряване, която стартира на 15 март, съобщи за Haskovo.info началникът на отделението по трансфузионна хематология към местната болница д-р Анна Димова.

Всички, които имат желание и искат да помогнат, могат да дарят кръв всеки работен ден от 7:30 до 19:00 часа. Хубаво е тези, които са решили да стават дарители, два дни преди и след кръводаряването да консумират разнообразна храна и да приемат много течности. Кръводаряването се извършва на гладно, уточни д-р Димова. Преди това хората попълват въпросник, прави им се преглед, взема им се и кръв от пръста за изследване на кръвна група и хемоглобин. Количеството дарена кръв е между 400 и 450 мл. Тя се възстановява количествено за едно-две денонощия, а качеството – за около две-три седмици. 

По време на кръводаряването няма риск от инфекциозно заболяване, тъй като консумативите са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба, успокои д-р Анна Димова. Тя допълни, че кръводаряването е полезно, защото стимулира процесите на обновяване на кръвните клетки в организма. Дарителите получават два дни платен отпуск и подкрепителна закуска. 

Всеки, който е дал кръв, след седмица може да получи и резултатите от изследванията, сред които за СПИН, хепатит и сифилис. 

Пролетната кампания продължава до 24 май.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Георгиева
Георгиева
13.04.2011 11:12 11:12

A къде по-точно може да се дари кръв???

Back to top button