Хасково

„Восток 1“ излетя в космоса, теглен от 50 балона

Восток 1Със символично изстрелване на макет на „Восток 1“ възпитаниците на Астрономическата обсерватория към Младежки център – Хасково отбеляза Световния ден на космонавтиката – 12 април. 

Космическия кораб бе теглен от 50 балона, на които бяха изписани 50 основни стъпки в развитието на космонавтиката. Така тези, които имат късмета „Восток 1“ да кацне в техния двор ще научат, че Юрий Гагарин е първият човек, полетял в Космоса и обиколил Земята в 108 минутен полет на 12 април 1961 година.

Надписите на балоните дават и информация и за немския учен Вернер фон Браун, който е извършил първото успешно изстрелване на балистична ракета на 3 октомври 1942 година както и за първия космически кораб „Луна – 2“, който е кацнал на Луната на 14 септември 1959 година. 

Балоните понесоха към небето и информация, че „България – 1300“ е първият български изкуствен спътник, изстрелян на 7 август 1981 година в чест на 1300-годишнина от основаването на българската държава, който все още работи на орбита.

Празникът в Младежки център – Хасково продължи с награждаване на призьорите от конкурса „За първи път“, посветен на 50-годишнината от първия полет на Юрий Гагарин. Постижението му е вдъхновило десетки хасковски ученици, които са изпратили над 100 рисунки и 20 презентации за участие в надпреварата.

Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ЧЕЛОВЕК
ЧЕЛОВЕК
12.04.2011 21:42 21:42

Я люблю тебя жизнь….

Back to top button