Хасково

Етнографи и музиканти разказват за предстоящите празници

Музикантите от народния оркестърПразничната инициатива на регионалния исторически музей „Голям ден Великден и още по-голям Гергьовден“ се провежда до 20-ти април. Днес етнографите Магда Милчева и Тина Арнаудова запознаха петокласници от ОУ „Климент Охридски“ с обичаите, свързани с Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден.

В лекцията- спектакъл взе участие и народният оркестър към община Хасково. Музикантите свириха и пяха песни, характерни за четирите празника. В залата на музея етнографите са подредили и изложба от обредни хлябове и великденски яйца.

„Къща, в която са влезли лазарки, ще бъде благословена през годината“, разказа на децата Магда Милчева за Лазаровден, който е утре. Цветното клонче от Цветница пък е символ на победата на живота над смъртта и знак на възкресението, научиха още децата. 

През идната седмица спектакълът в музея ще бъде посетен от деца от училище „Христо Смирненски“. Инициативата се провежда всяка година и е вече традиционна, разказаха организаторите.

 Изложба  Публика

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
..
..
17.04.2011 12:16 12:16

iskam samoo da kaja che prisystwaha uchenici i ot shesti i sedmi klas :]

Back to top button