Хасково

Хасковлии помагат за опазването на египетския лешояд в Турция

Хасковският екип17 гнезда на египетски лешояди откри българо-турска експедиция, провела се тези дни в близост до Анкара. В продължение на седмица екип на Българското дружество за защита на птиците – регионален клон Хасково участва в теренно проучване на египетските лешояди в район до турската столица по покана на тамошната природозащитна организация Doga Dernegi.

Основната цел беше екипа от БДЗП да помогне в намирането на гнезда на двойки от застрашения вид, съобщиха от дружеството.

Това не е първата съвместна дейност на БДЗП и Doga Dernegi. Още през 2009 година екип на българското дружество заедно с турски колеги участваха в търсене на царски орли в европейската част на Турция, а миналата година отново чрез съвместни усилия бяха локализирани 49 двойки на египетски лешояди край Анкара.

Настоящата теренна работа е продължение на експедицията от 2010 година, когато бяха установени само териториите на двойките, но не се състоя детайлно търсене на гнездата им.

Египетският лешояд в България е критично застрашен и намаляващ, като в страната са останали само около 30 от общо около 100 двойки на Балканите, докато Турция подслонява една от най-големите популации в света с численост около 1 500 двойки.

Българският екип в последната експедиция беше съставен от експертите по египетския лешояд Владимир Добрев, Волен Аркумарев и Сание Мюмюн и фотографа Илия Илиев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button