Хасково

Антракс в Одринско на 15 километра от Капитан Андреево

Мирослав Найденов и Ирена Узунова нарязаха салата

Преди да влезе на срещата със земеделските производители Мирослав Найденов и областният управител на Хасково Ирена Узунова приготвиха шопска салата, от която опита депутатът Иван Петров

Четири случая на крави с антракс са регистрирани в турско село край Одрин на 15 километра от границата с България. Все още в Министерството на земеделието и храните няма официална информация за това, но вече са разпоредени мерки по случая, обяви днес в Хасково министър Мирослав Найденов.

Животните в хасковска област се ваксинират срещу антракс и са разпоредени по-задълбочени прегледи, заяви Найденов. Според него заразата ще бъде лесно овладяна, тъй като не се предава по въздушно- капков път и става въпрос за пасищна инфекция, която се активира при по-топло време. За разлика от по-лесно разпространяващия се шап обаче антраксът се предава и на хората и дори бе ползван като биооръжие.

СрещатаДезинфекцията на границата с Турция остава, каза още Мирослав Найденов. От началото на шапната ситуация, когато бе въведена, тя е донесла над 800 000 лева и над 900 000 евро приходи в Агенцията по храните. Те се ползват именно за обезпечаване на мерките срещу разпространението на болестите. Според Найденов няма опасност от корупция при плащането на таксите за дезинфекция, тъй като това става по банков път.

От 22 юли трябва да започне изплащането на компенсации на земеделските производители във връзка със загубите, претърпени заради истерията по бактерията ешерихия коли. До тогава се събират документи, доказващи тези загуби, каза още Мирослав Найденов.

Днес министърът се срещна със земеделски стопани от Хасково и региона. Преди да влезе в залата заедно с областния управител Ирена Узунова Найденов приготви шопска салата, от която опита депутатът Иван Петров. Според тях по този начин показвали, че българските зеленчуци са безопасни за консумация.

Вижте видео репортаж от посещението на Мирослав Найденов в Хасково

 Срещата  Срещата

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Синя пъпка
Синя пъпка
15.06.2011 18:40 18:40

Заради шапа щяха да слагат телени огради по границата ни с Турция.Ако още се бавят и „назлъндисват“,току виж и антракс сполетял бедните хорица от пограничните села.

р-н
р-н
15.06.2011 19:38 19:38

Границата ни с Турция не е само наша граница,а Европейска и слагането на подобни съоражения трябва да се съгласува и финансира и от Европейския съюз!

Back to top button