Хасково

Съдът остави в ареста чеченец, издирван от Русия за тероризъм

Ахмед ЧатаевХасковският окръжен съд остави в ареста издирвания от Русия чеченец Ахмед Чатаев като отхвърли искането на защитата да промени временната му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. Мъжът, който е издирван от Интерпол като терорист, е задържан на ГКПП „Капитан Андреево“ в края на май.

Днес защитата на Чатаев представи пред съда 4 документа: решение на Федералната служба по убежищата в Австрия, че на 33-годишния чеченец е предоставено убежище в страната, решение на Европейския съд за правата на човека, който е отказал екстрадирането на подсъдимия до второ нареждане. Адвокатът на Чатаев представи още решение на Областния съд по наказателни дела във Виена, който подобно на съдилищата в Швеция и Украйна също е отказал да екстрадира чеченеца и писмо от Австрийското посолство. Той призовава местните магистрати да се съобразят с Женевската конвенция от 1951 година, тъй като става въпрос за лице със статут на бежанец в Австрия.

Съдът обаче реши, че всички тези документи касаят екстрадиционното производство по същество. Вземайки предвид и факта, че Ахмед Чатаев няма постоянно жителство, доходи или работа в България както и липсата на доказателства, че подсъдимият е в състояние да внесе гаранция, която да осуети евентуалното му укриване, съдът го остави в ареста.

Решението подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд в тридневен срок.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button