Хасково

Нашенка разглася сагата на НОИ с майчинството в германските медии

Преди година майки от Хасково събраха подписка срещу искането на НОИХасковлийка ще огласи в германски медии възмущението си от искането на НОИ да бъдат върнати помощите за отглеждане на дете, ако то е посещавало ясла до навършване на 2 години.

Господинка работи в Германия като журналист на свободна практика. Научила за проблема с майчинството преди дни, когато станала свидетелка на връчване на писмо от НОИ до нейна приятелка, в което я уведомявали колко пари трябва да върне на държавата.

Парите в случая не са важни. Проблемът е социален„, категорична е нашенката, която от години живее и работи в Германия. 

„Първото, което ми направи неприятно впечатление е, че куриерът връчи писмото – покана на 16-годишния син на моята приятелка, която не си беше вкъщи. Детето е непълнолетно, не е редно да му се дава такъв документ“, категорична е Господинка. 

Тя останала още по-изненадана от текста на писмото, което синът отворил и прочел. „Момчето се притесни, тъй като в него има заплахи срещу майка му. Те се изразяват в това, че ако посочената сума не бъде изплатена в 7-дневен срок, длъжницата ще бъде предадена на НАП за принудително събиране на задължението, а името й ще бъде изложено на таблото на РУСО и ще бъде огласено в бюлетин или в медиите“, възмущава се хасковлийката. Според нея институциите трябва само да цитират съответния член от закона, на който се позовават, но да не цитират изрично какво гласи той първо, защото това действа стресиращо и второ, защото така се накърнява човешкото достойнство, а в Германия това е подсъдно.

Господинка Хофман написала статия по темата, която ще бъде публикувана в два немски вестника, които се разпространяват в област Хесен.

Hasкovo.info припомня, че преди време „Дойче веле“ също коментира казуса с връщането на майчинството на НОИ. Немската медия го нарече „скандален“ и „срамен“ за България. В Германия  „майчинството е процент от заплатата, но не по-малко от 300 евро (ако майката не работи) и няма никакво значение, дали детето ще ходи на ясла или не – помощта си върви и то паралелно с още няколко други плащания от държавата, едно от които се полага до края на образованието на детето, включително до завършване на университета„, се казва в коментара на „Дойче веле“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

11 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Петя
Петя
17.06.2011 16:20 16:20

нека, пешете, пишете, наистина това е срамно. Незнам как можаха да направят това с майките, не мисля че майките са престъпници в таз държава…………..

Анонимен
Анонимен
18.06.2011 20:08 20:08

УВАЖАЕМИ ПИШЕЩИ, ВИЕ КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ ТАКОВА ПОМИЯРСКО ПРАВИТЕЛСТВО????? ДА ВИ ПОМОГНАТ С НЕЩО???? ПО-СКОРО ЩЕ ВИ ОБЛОЖАТ С НОВИ ДАНЪЦИ, ТАКСИ И НАЛОЗИ ОТ ВСЯКАКЪВ ВИД, С ЕДНИЧКАТА ЦЕЛ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ДА СЕ УНИЩОЖИ. ДАВАМ ВИ ПРИМЕР – В МОМЕНТА ХАСКОВСКОТО И ДИМИТРОВГРАДСКОТО В И К СЕ ИЗТОЧВАТ ЯКО, С ЦЕЛ ДА ФАЛИРАТ, НЯКОЯ ГЕРБАДЖИЙСКА ЗУРЛА ДА ГИ КУПИ НА БЕЗЦЕНИЦА, И ПОСЛЕ ДА ВИ ПРОДАВАТ ВОДАТА ПО 3-4 ЛЕВА КУБИКА. СКОРО МОЖЕ И ДАНЪК НА ВЪЗДУХА КОЙТО ДИШАМЕ ДА НИ СЛОЖАТ. ТАКА ЧЕ ХОРА, ИЗВАДЕТЕ СИ ГЛАВИТЕ ОТ ТАМ КЪДЕТО СА НАВРЯНИ, ВИЖТЕ ИСТИНИТЕ И ПОЧНЕТЕ ДА МИСЛИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Тони
Тони
18.06.2011 18:52 18:52

Виновни за случилото не са майките,а тези които са записвали децата в детските ясли,тези които измислиха делегираните бюджети -да се финансира според броя на децата,въобще цялата система.С нищожните пари от майчинството и детските при тези високи цени на детските храни,дрехите и другите елементарни неща за отглеждането на едно дете не може да се очаква нещо по различно,но да се вземе от майките е най-лесно.Защо тези пари не ги дадат новоизлюпените богаташи ,за тях това най-вероятно е една разходка до някой екзотичен остров.

Анонимен
Анонимен
18.06.2011 10:38 10:38

Bravo evala na jenata!!! To v taq darjava vze da stava ne4ove6ko da se jivee, trqbva malko da vidqt i v 4ujbina tuk kak dobre niu upravlqvat- sini, 4erveni , gerbove,….. – vsi4ki sa edin dol, neka i v 4ujbina vidqt 6to za stoka sme.V 4ujbina darjavata pomaga na podannicite si i na decata si ,a pak u nas e na principa- koito ucelee!

Анонимен
Анонимен
17.06.2011 22:07 22:07

ОТ ЕВРЕИ МАКАР И С БЪЛГАРСКИ ИМЕНА,НЕ ОЧАКВАЙТЕ НИЩО АМА НИЩО ДОБРО.ТОВА НЕЩО ВСЕКИ,КАНДИДАТ ИЛИ ВЕЧЕ ИЗБРАН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ДА ХОДИ ПО ВАШИНГТОН И ИЗРАЕЛ ДА СЕ КЛАНИ НА СТЕНАТА НА ПЛАЧА И ДА МУ НАРЕЖДАТ ОТ ВАШИНГТОНСКИЯ СИНЕДРИОН КОЙ ДА МУ Е МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ,КОЙ НА ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО И ТАКА НАТАТЪК,НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА ХАЗАРСКО-ЦИГАНСКИ ХАГАНАТ…………

nataliq
nataliq
17.06.2011 21:59 21:59

Bravo neka vidqt i v Germaniq v kakva gadna darjava jiveem,a iskat i deca da ima v Balgariq.nqma da ima s tiq zakoni i izmisleni decki i maicinstva…….to maicinstvoto ne stiga za deteto,a za maikata kakvo ostava……nishto.

нздн
нздн
17.06.2011 21:27 21:27

явно всички които сме се родили в България и сме останали в тая държава сме наказани незнам за какво но така го чувствам НЯМА СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА. Който може да изчезва от тук тук живот няма утре ще ни осъдят за това че дишаме въздуха в дадена община и не си плащаме. няма да се учудя ако поискат и душите да ни вземат.

мима
мима
17.06.2011 17:40 17:40

То винавните са горе не тук . Като им заповядат те го изпълняват .
Дянков неможа да измисли нещо друго . Като неможе да си върши работата да си ходи. Крайно време е . Ту ще вдига пенсии ту няма .
СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ ХОРАТА.
ЩЕ СИ ИДЕТЕ ВСИЧКИ.
На запад взимат детски 45 Евро а тук голяма подигравка 35 лв. мисля че са . Какво е това . За какво по напред на едно дете. Как няма да се връщат на работа майките.

пак аз
пак аз
17.06.2011 16:35 16:35

навремето е имало такова нещо,но за деца които са били оставени за отглеждане или осиновяване и тези които посещават седмична ясла или сиреч от понеделник до петък с приспиване в заведението и вечер….. но после законът се променя от хора които незнаят какво гласуват в парламента /гласувай, пляскай – нали се сещате/ по инерция се правят много неща без да се замисли никои от гласуващите. А сега са сметнали,че майките ще им напълнят някои лев в хазната и даваи ще гоним майките – те са , те са престъпниците. А за лихвите да не говорим 20 пункта над лихвата на БНБ, аз мисля че това е по незаконно от това което са направили майките и разбирам да са по една две, хайде десет в един град а те са……-незнам някои всъщност знаели бройката???? Сигурно Мазгалов я знае и смята паричките и натрупаните лихвички……..Незнам какво е объркано тук,понякога си мисля, че аз съм объркана, но не съм аз -Немя такава държава…………Но пак ние сме си виновни, защото никога не сме били единни в нищо. Десет майки неможаха да се съберат заедно, направиха подписка,подписвахме и накрая къде в герб ми я внесоха.???????? Е найстина „нема такава държава“……….. огурчение,възмущение,много е ………… тъпо……..не …………… нямам думи просто, не че речникът ми е беден, но това тук неможе да се опише с думи…………….

Българин набеден европеец.
Българин набеден европеец.
17.06.2011 16:22 16:22

Браво нека ни лъснат още веднъж голите гъзове,че после ШЕНГЕН не ШЕНГЕН ами и за Анадола не сме.

bombom
bombom
19.06.2011 11:29 11:29

Докато ни управляват разни п––- с гръмки имена държавата ще е така било червени сини зелени с фесове или без фесове с привкус на цветя и разни други България няма да е бъде .Очаквам всеки момент очилатото министърче на финансите да въведе и данък въздух .Само защото му дишаме въздуха да си плащаме .35 лева детски смешна работа пакет и половина памперси на месец браво браво ами по добре да не ги дават само се подиграват с майките и после защо България изчезвала като нация

Back to top button