Хасково

Обвиненият в тероризъм чеченец остава в ареста

Ахмед ЧатаевПостоянна мярка „задържане под стража“ определи Хасковският окръжен съд за Ахмед Чатаев. Мъжът, който е издирван от Интерпол, е задържан на ГКПП „Капитан Андреево“ в края на май. 

33-годишният чеченецът е издирван за терористична дейност и организиране на военна групировка. В материалите изпратени от Руската федерация, която иска неговото екстрадиране, се казва, че с 12 000 долара Чатаев е финансирал група лица като е купил военни обувки и униформи, лаптоп, компютър и видео плейър. 

Ахмед Чатаев е в ареста вече 40 дни. Според адвоката му с изключение на задържането му и първата 72-часова мярка, оставянето на чеченеца зад решетките е незаконосъобразно. Защитникът на Чатаев бе категоричен, че не трябва да се пренебрегва фактът, че Австрия е предоставила политическо убежище на 33-годишния чеченец, а със свое решение Европейският съд за правата на човека вече е отказал екстрадирането на подсъдимия. Това са направили и съдилищата във Австрия, Швеция и Украйна.

Въпреки това съдия Красимир Димитров уважи искането на прокуратурата и определи постоянна мярка „задържане под стража“ до приключване на екстрадиционното производство, което ще се гледа на 1 юли.

Междувременно ако Чатаев реши да обжалва наложената му днес мярката „задържане под стража“ може да го направи в тридневен срок. По този казус Пловдивският апелативен съд ще заседава на 7 юли.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
D Dve
D Dve
29.06.2011 23:18 23:18

,

Back to top button