Хасково

Няма книги за оплаквания в млечните кухни, нямало и много недоволни

ПроверкатаХраната в детските градини и млечните кухни в Хасково е добра и родителите нямат претенции относно качеството й. Това стана ясно по време на проверка на Агенцията по храните в ОДЗ №20 „Весели Очички“.

Инспекторите се увериха, че персоналът тегли храната, проверява температурата й и взема проби, които съхранява 3 дни в хладилник. 

Температурата на храната трябва да е над 63 градуса, за да не се стимулира микрофлората, която е рискова за развитието на чревни инфекции“, уточни д-р Венета Лесова от Агенцията по храните.

ПроверкатаСпоред жените от млечната кухня в ОДЗ №20 „Весели очички“ случаите родители да не харесат храната са редки.  Тогава те трябва да сигнализират директно фирма „Дусман“, тъй като повече от година при тях не се води тетрадка за оплаквания.

От община Хасково допълниха, че в голямата си част претенциите на родителите относно млечната кухня са организационни. „Свързани са с това за колко дни напред могат да се купуват купони и от колко часа да работи млечната кухня„, уточни директорът на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ Анна Йорданова.

ПроверкатаТя допълни, че експерт от Община Хасково също следи взеки ден на място във фирма „Дусман“ качеството на храната, която се разнася по детските градини. 

Таксата за забавачките засега няма да се увеличава заради промените в Наредбата за здравословното хранене на децата, заяви Йорданова.

Те вече ще се хранят по пет пъти на ден. Освен това в менюто им трябва да има поне по един представител на зърнените храни и картофите, зеленчуците, плодовете, млякото и млечните продукти, птици, риба, яйца.

Новите изисквания влизат в сила от 15 септември тази година, а контролът над спазването им се поема от РЗИ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
д-р Марио Янакиев
д-р Марио Янакиев
14.09.2011 22:55 22:55

Смятам, че трябва да се подобри качеството на храната.
Уместно е да се разшири работното време 11 – 13.30 часа. Нека Хасково инфо проведе проучване сред майките – до колко са съгласни да заплащат по-скъпо – напр. 3 лева на ден, но да бъде за сметка на по-качествена храна и по възможност доставка по домовете., да бъде осигурена храна за събота и неделя. Естествено този вид кухни трябва да бъдат частни.

gost
gost
15.09.2011 11:05 11:05

HRANATA V DETSKITE GRADINI E VKUSNA I RAZNOOBRAZNA.DECATA Q HARESVAT .BRAVO NA FIRMA “ DUSMAN“.VSICHKO E S EVROPEISKO KACHESTVO.

MAIKA
MAIKA
15.09.2011 11:13 11:13

BAZATA NA FIRMA “DUSMAN“ V KOQTO SE PRIGOTVQ HRANATA OTGOVARQ NA VSI4KI SANITARNI IZISKVANIQ .VSI4KO E PRQSNO I DOBRE OBRABOTENO .KA4ESTVOTO E DOBRO .TAKA , 4E MAIKI NE SE PRITESNQVAITE ZA HRANATA KOQTO QDAT DECATA VI V DETSKITE ZAVEDENIQ.

майка
майка
15.09.2011 15:45 15:45

СМЯТАМ,ЧЕ ХРАНАТА ОТ ФИРМА ДУСМАН Е ВКУСНА И РАЗНООБРАЗНА,СЪОБРАЗЕНА С НУЖДИТЕ НА МАЛЧУГАНИТЕ.ЗА НАС МАЙКИТЕ ТОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО.АЗ ЛИЧНО СЕ РАДВАМ,ЧЕ ИМА ТАКАВА ФИРМА В ГРАДА НИ

До-би
До-би
28.09.2011 14:46 14:46

здравейте читатели,съгласна съм с вас ,че храната във млечните кухни в Хасково е вкусна,даже много и моята дъщеричка я яде винаги ,само че днес когато и дадох обяда ,които беше рибна супа,открих една костичка и сега съм много притеснена за качеството.Само се радвам ,че попаднах аз ,а не малката,защото не ми се мисли какво щеше да се случи.
просто трябва малко повече контрол в/у храната и особедно на рибата.

Back to top button