Хасково

Предпазват безплатно зъбите на децата със силанти

д-р Катя Делчева

д-р Катя Делчева

Безплатни силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на деца от 5 до 9 години ще поставят 5 хасковски зъболекари –  д-р Кремена Вълкова, д-р Катя Делчева, д-р Габриела Душкова, д-р Милка Колева и д-р Наска Банева. 

Силанизацията се извършва в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от – до 18 години и продължава три месеца.

„Силантите представляват дентален материал, който образува много тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на повърхността на дъвкателните зъби„, обясни д-р Катя Делчева. Силантите предпазват от зъбен кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до кариес. Едновременно с това спестяват болката на малките, която изпитват по време на поставянето на пломби.

„Важно е да се знае, че силанти се поставят само на здрави зъби. Процедурата е безболезнена и трае около минута„, уточни д-р Катя Делчева. Силантите могат да престоят в устата на детето над 4 години и могат да се подновяват по всяко време. Те са млечнобели на цвят и не се забелязват.

„Необходимо е децата да идват на преглед на всеки 6 месеца, за да се следи за износването на силантите“, уточни д-р Катя Делчева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button