Регион

Фотоизложба в столицата припомня за каснаковския командир в НАТО

НАТОФотоизложба по повод 60 години от създаването на първата българска рота в НАТО  се открива днес  в Националния военноисторически музей в столицата. Повече от 100 снимки показват знамето и емблемата, униформите и въоръжението на ротата,  чийто  последен командир е бил капитан Димитър Кръстев, родом  от димитровградското село Каснаково.

Българската национална доброволческа рота е формирана  през 1951 г. със заповед на  Главната квартира на военното командване на Американските  въоръжени сили в Европа, чрез които тя е включена в структурите на Северноатлантическия пакт.  Създадена е  по инициатива на земеделски водач  д-р Г. М. Димитров. В състава и влизат 200  политически емигранти от България. Ротата охранява важни обекти на НАТО,  дарява пари  за възстановяване на следвоенна Германия, урежда  библиотека , издава циклостилно списание.  Разформирована е  през 1964 г.

След  50 години в изгнание Димитър Кръстев посещава два пъти България – през 90-а и 91-ва. Умира в Германия през 1997 г. През 2004 г инициативен комитет събра средства  от дарители и постави паметна плоча на кап. Кръстев в родното му Каснаково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button