Хасково

Лишиха кандидат – кмет от правото да гласува, нередности по СИК-овете

Веселина ТенчеваХасково се записа с поредния парадокс на тези избори. Един от кандидат – кметовете на общината се оказа, че няма право да гласува.

Причината е принципът за уседналост, който влезе в сила с промените в изборния кодекс, обясни председателят на ОИК Веселина Тенчева.

Haskovo.info припомня, че първоначално Общинската избирателна комисия отказа да дори да регистрира въпросния кандидат – кмет, тъй като настоящия му адрес е във Франция. Централната избирателна комисия тогава отмени решението на ОИК, но не се произнесе по казуса с гласуването. Така се оказа, че въпросният канидат – кмет на Хасково ще може да упражни правото си на глас само за държавен глава.

Междувременно в редакцията на Haskovo.info постъпи сигнал от щаба на един от кандидат – кметовете за Хасково, че в секции с номер 64 и 65 в кв. Република „Салито Боксьора, Алипито и Емин“ предлагат пари за купуване на гласовете на ромите от квартала.

От друг предизборен щаб пък съобщиха за още нередности. В 06.10 часа тази сутрин в секции 37 и 38 в читалище „Заря“ секционните комисии са се заключили и са изгонили застъпниците навън. След 15-20 минути са отворили и са допуснали застъпниците като са се оправдали, че са искали да направят проверка. В секция 101 в ПГ по туризъм около 06:30 часа всички бюлетини са били на едно място и за кмет и за съветници и за президент. 

В секция 25 в ОУ „Св. Иван Рилски“ пък е нямало бюлетини за кмет до към 07:00 часа от начало на деня за гласуване.  В секция 6 в читалище „П. Яворов“ са давали попълнени бюлетини. Застъпниците са протестирали и това е престанало.

В секция 53 в ОУ „Шандор Петьофи“ сутринта е имало 5 неподпечатани бюлетини. След забележка проблемът е отстранен. В секция 2 във Финансово-стопанска гимназия гражданин е показвал бюлетината за кого е гласувал.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button