Хасково

200 деца със силанти за месец в Хасковска област

д-р Кремена Вълкова200 деца от област Хасково са вече със силанти, съобщи за Haskovo.info д-р Кремена Вълкова, която е координатор за региона на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца на здравното министерство. 

В областния град броят на децата, които през октомври са си поставили силанти, е 95.

Силантът представлява специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Поставянето му предпазва децата от развиването на кариес, тъй като образуват бариера между зъба и бактериите. Прилага се върху първите постоянни зъби.

„Резултатите след първия месец на програмата са добри. Все пак за силантите се знае много малко, а силанизирането е дейност, която се извършва напълно доброволно“, коментира д-р Вълкова. Тя припомни, че инициативата на Министерството на здравеопазването обхваща деца от 6 до 9 години. Не на всяко обаче може да се поставят силанти. Това става ясно след преглед при зъболекаря.

„Хубавото е, че децата все по-смело започнаха да влизат в кабинетите, защото се увериха, че манипулацията е безобидна и бърза“, допълни д-р Кремена Вълкова. Тя призова родителите да не пропускат възможността за безплатно силанизиране до 30 ноември, защото първо ще спестят страдание на децата си и второ ще спестят пари, тъй като силанизирането на един зъб струва минимум 30-35 лева.

След поставянето на силантите децата трябва да се водят на профилактичен преглед на всеки 6 месеца, защото е възможно изтриване, което обаче се коригира на място, допълни регионалният координаторът на програмата.

Безплатни силанти на първите постоянни дъвкателни зъби в Хасково поставят 5 зъболекари –  д-р Кремена Вълкова, д-р Катя Делчева, д-р Габриела Душкова, д-р Милка Колева и д-р Наска Банева. 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button