Хасково

Хасковският Комплекс „ХХІ век“ – сред най-добрите постижения на десетилетието

ХХІ векС изложба „Градът и сградите“ под егидата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в София бе отбелязана 10-годишнината на конкурса „Сграда на годината“. На нея бе представен и хасковският Административно-търговски център “XXI век“, който за изминалите години се превърна в част от новото лице на града.

Изложбата, експонирана на ларгото пред Президентството, показа всички архитектурни проекти, номинирани за титлата през последното десетилетие. Това са най- качествените постижения в архитектурата и строителството в България, коментира зам.-министърът на културата арх. Георги Стоев.

Проектант на впечатляващата хасковска сграда е арх. Слави Славов, който сега работи на свободна практика. Към дипломата си от ВИАС, София, той прибави курс за професионално обучение на архитекти по опазване на паметниците на културата, организиран от НИПК и Центъра за висши науки – Шайо, Париж

ХХІ век Модерната и елегантна сграда придобива напълно завършен вид през 2002 г, но още преди реално да влезе в експлоатация, започва да носи слава на автора си и на Хасково. С нея арх.

Славов печели първа награда в конкурса на YTONG и титлата „Архитект на годината“ за 2000 г. На националния преглед на българската архитектура следващата година той е отличен с първа награда, почетен диплом и медал за творчески постижения, и е номиниран за „Архитект на годината 2001“.

Емблематичният за Хасково комплекс се наложи като най-мащабната реализация за последното десетилетие в цяла Южна България, е оценката на най- авторитетни специалисти в бранша.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Константин
Константин
02.11.2011 22:06 22:06

Е къде е щипката сарказъм? Защо не споменато че е най-безполезна и пустееща модерна сграда на която мрамора си сменя 3 пъти цвета? Нищо докато не знаят можем да се гордеем! 🙂

Back to top button