Хасково

„Моето първо работно място“ в училищата от 16 ноември

Обучението на учителите9 теми включва наръчник за преподаватели, с помощта на който 34 учители от област Хасково ще обучават дванадесетокласници. Обучението се организира от КНСБ съвместно с Министерството на образованието, младежта и науката.

Темите в наръчника са за подготовка на младежите за първото им работно място. Обучението на зрелостниците в отделните училища в часовете на класа ще започне на 16-ти ноември и трябва да приключи до края на месец март. 

Целта е успешна адаптация на учениците към света на труда и вземане на мерки срещу сивата икономика. Предвидено е дванадесетокласниците да бъдат запознати с Кодекса на труда, с това какво представлява трудовият договор, как може да бъде прекратен той, какви са задълженията на служителя и работодателя, какво представлява трудовата дисциплина.

Темите включват още заплащането на труда, защита от рискове на работното място, какво е работно време, какви почивки и отпуски може да ползва работникът, как да търси защита на правата си. В наръчника е предвидена и темата „Работа в чужбина“, като акцент в нея ще бъде как младежите да не попаднат в „клопка“ и на кого да не вярват при търсенето на препитание зад граница. 

Обучените преподаватели ще получат сертификат, който ще им даде право за преподаване на тази материя и през следващите учебни години.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ha ha
ha ha
10.11.2011 13:12 13:12

как учители по физическо възпитание и начални учители могат да се справят с тоази материя. Браво СБУ умеете да харчите пари.

Анонимен
Анонимен
10.11.2011 21:11 21:11

Защо да не могат да се справят?

Back to top button