Хасково

Болниците готови за зимна обстановка, хепатитът продължава да расте

РЗИ

д-р Таня Николова

Болниците в Хасковска област са готови за работа при евентуално възникнали проблеми през зимата. Това показва проверката на Дирекция „Медицински дейности“, информира директорът д-р Таня Николова.

Болничните заведения разполагат с работещи агрегати, превозните им средства са оборудвани с нови гуми и вериги

Хемодиализите в Хасково и Свиленград имат готовност да хоспитализират пациентите си в случай на непроходими пътища до населени места. 

306 допълнителни легла може да разкрие МБАЛ – Хасково ако възникне такава необходимост. Haskovo.info припомня, че такива действия бяха предприети в началото на тази година, когато бе регистрирана висока заболеваемост от хепатит А. 

РЗИ

д-р Снежана Иванова

От 67 на 77 са нараснали случаите на вирусен хепатит за месец в региона, съобщи д-р Снежана Иванова, директор на  Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. Темповете обаче са по-бавни в сравнение с предишния бум. 

Сега основно е засегната детската възраст. Заболеваемостта е по-висока в общините Хасково, Любимец и Свиленград.

Ръст има и при острите респираторни заболявания, типични за есенно-зимния сезон, но са далеч от епидемичните стойности. 

307 проверки е направила Дирекция „Здравен контрол“ през октомври.  Дадени са 14 предписания, съставени са 5 акта заради козметични продукти с изтекъл срок на годност, лоша хигиена в детско заведение в Хасково и неспазване на нормативите за дезинфекция на питейната вода в Стамболово, уточни директорът д-р Ели Ташева. 

3 наказателни постановления по 200 лв е издала Дирекция  „Профилактика и промоция на здравето“ заради тютюнопушене на непозволени места, каза директорът д-р Иван Александров. Проверени са общо 188 обекта. През изтеклия месец вниманието на инспекторите е било насочено и към спазване на изискванията за храненето на малчуганите в детските заведения.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button