Хасково

2100 изследвания отчита клубът на диабетика

Диабетоболни, архивОт началото на годината досега в хасковския клуб на диабетика са извършени над 2100 изследвания на кръвната захар. Това отчита местният Съюз на диабетоболните в днешния Световен ден за борба с диабета.

В Хасковска област от това заболяване страдат над 8 000 възрастни и около 30 деца. На 14 ноември се прекланяме през паметта на д-р Бантинг – един от откривателите на инсулина, благодарение на който повече от 85 години се спасява живота на милиони хора със захарен диабет, казва председателят на съюза Петър Дялков.

Организацията се стреми да премине от пасивна към активна социална защита на своите членове. Уреждат се лекции от водещи ендокринолози, дни на „отворени врати“ за профилактика на захарния диабет, кампания за двигателна активност като фактор за пълноценен живот. В ход е създаването на електронен сайт, който ще съдържа информация за предоставянето на алтернативни диабетни грижи, наредби и правилници, които интересуват пациентите. Съюзът има амбицията да създаде център за обществена подкрепа, който ще дава консултации и ще оказва психологическа помощ.

70% от субсидията от община Хасково се използва за осигуряване на медицински консумативи за изследвания на членовете на съюза и на други хасковлии с нарушен глюкозен толеранс. Останалата част от сумата отива за покриване разходите за отопление и осветление на клубните помещения , както и за медицинските работници, ангажирани с обучението на диабетеболните. 

В събота групата за стари градски песни участва в концерт в София, организиран от Българска асоциация „Диабет“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button