Хасково

Европейска здравноосигурителна карта – вече от пощите в 6 хасковски общини

ЕЗОК, илюстрацияПодаването на заявление и получаването на готовата европейска здравноосигурителна карта вече ще става в пощата. В Хасковска област новата услуга се въвежда в пощенските станции в Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград, Тополовград и Ивайловград, което е улеснение за студенти и други временно пребиваващи в европейски страни.

Право на европейска карта има всеки гражданин с непрекъснати здравноосигурителни права. С този документ при престой в друга страна-членка на ЕС здравноосигурените могат да ползват спешна и неотложна здравна помощ, включително дентална, според законодателството на съответната държава. 

Необходимият формуляр се получава безплатно в съответнaтa пощенска станция. Към попълненото заявление се прилага копие от личната карта на лицето. За деца до 14 г. и тези до 16 г. без лични карти се представя акт за раждане и личната карта на единия от родителите, като се оставят копия от двата документа.

Срокът за издаване на картата е 15 дни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button