Хасково

Учители чрез Атака: Панайотов покровителства разрухата в образованието

ОбвиненияКуп обвинения отправиха учител и възпитател срещу директорите на Финансово-стопанската гимназия в Хасково Цанко Цанков и бившия Оздравителен техникум в Минерални бани Павлина Алеманова и началникът на Регионалния образователен инспекторат Иван Панайотов.

Засегнатите служители са Маргарита Янева – бивш преподавател в двете гимназии и Аню Величков – бивш възпитател в техникума в Минерални бани. Те използваха трибуната на ПП „Атака“ тъй като съпругът на Янева е член на партията.

Обвиненията срещу Финансово – стопанската гимназия

Обвинения

Маргарита Янева

Претенциите си към директора на Финансово – стопанската гимназия изрази Маргарита Янева. По думите й до началото на тази учебна година в школото не е имало никаква комисия или някакъв друг орган, който да одобрява или отхвърля кандидатите за работа.

„Г-н Цанков сам си е назначавал и уволнявал, сякаш ФСГ му е собствена фирма“, заяви съпругът на засегната учителка – атакистът Веселин Янев. Той описа как са преминали назначенията за преподаватели по икономическите специалности в началото на тази година.

Според изложеното за учител по практическо обучение по счетоводство била назначена Добринка Димитрова от Болярово. Тя била кумица на Цанков, обяви Янев. За другото място за преподавател по статистика и иконометрия бил избрана токущо завършилата ВУЗ със степен „бакалавър“ Венелина Димитрова в конкуренция с преподаватели с около 15 години стаж. За тези две позиции е кандидатствала и Маргарита Янева.

Обвинения

Веселин Янев

Засегната от „директорския фокус“ тя подала жалба до Комисията по образование към НС с копие до Образователното министерство. Те обаче не си били направили труда да направят проверка, само препратили сигнала към Регионалния инспекторат. От там заключили, че няма нарушения и всички назначения са законни.

„Знам, че след всичко това едва ли вече няма да си намеря работа като учител„, каза Маргарита Янева. Тя обаче иска да даде гласност по въпроса, защото хасковската общественост имала право да знае за това.

До нас достигна непроверена информация, че директорът на ФСГ е извършил нарушение, когато е бил шеф на училището в село Караманци. Той съкращавал през юни учители от малцинството, като за това те получавали по 6 заплати. През септември обаче отново ги назначавал като заплатите си остават за тях. Ето това заобикаляне на закона и облагодетелстване на определени хора не се проверява, допълни възмутеният възпитател.

Обвинения

Цанко Цанков

Отговорът на Цанко Цанков: Има толкова по-важни проблеми, отговори на нападките директорът на Финансово – стопанската гимназия. Макар и с неохота той обясни, че назначената Добринка Димитрова не му е нито братовчедка, нито кумица, дори не била от Болярово. Що се отнася до назначението на Венелина Димитрова той каза само „предпочитам хора, които си спазват кодекса на труда„.

По повод Маргарита Янева той обясни, че тя е била назначена в гимназията на временен договор до 30 юни 2011 година. „Няколко пъти я молих да дойде да го продължим, но тя не дойде. Най-накрая се появи и аз й го удължих до 15 юли“, каза Цанков. След като изтече този срок, договорът бе прекратен, обясни Цанков.

Обвиненията срещу Професионалната гимназия по икономика в Минерални бани

Обвинения

Аню Величков

Възпитателят Аню Величков изрази недоволство от управлението на гимназията в Минерални бани. Той е съкратен заради намаляване обема на работа. Има спечелени до момента две дела, води и трето.

Проблемите са много дълбоки в образованието. То е ужким национален приоритет, а всъщност завършващите са се по-неграмотни, заяви Величков. Ако трябва да се даде пример докъде е стигнала разрухата в образованието, достатъчно е да се посочи едно училище и това е бившата Оздравителна гимназия в Минерални бани.

В това училище с години не е извършена никаква проверка. Там проверките се извършват много просто: вдига се телефона, казва се пратете кола да вземе от Хасково двама души от инспектората, идват те в 9 часа, стоят до 11 и си тръгват.

„По официални данни на финансовия отчет за миналата година беше показан преразход от незаконно уволнение на учители 22 000 лева“, допълни възпитателят. Ние очаквахме последствия, това са груби нарушения от ръководителя. Чакахме реакция от МОНМ – нищо. Ръководителят имал право в рамките на бюджета да компенсира един разход с друг. „Откъде се дадоха тия 22 хиляди лева – на децата храна ли не дадохме или отопление не осигурихме?, попита Аню Величков.

Обвинения

Павлина Алеманова

Отговорът на директорът на ПГ по икономика Павлина Алеманова: Паралелките в училището са само 2. В тях учат 35 чученика в 11 и 12 клас. Съкратихме много хора поради намаляване обема на работа, каза Алеманова. Норматива за формиране на възпитателски часове е 1080 часа годишно или 30 часа седмично, а групата трябва да бъде от 26 ученика. В монета настанените ученици в общежитието са 20.
Не е вярно, че училището не е проверявано от Инспектората. Всяка година се правят проверки, а училището не е в разруха по вина на г-н Панайотов. То тръгна надолу от момента, когато при министър Даниел Вълчев го трансформираха от оздравително в  професионална гимназия, което стана със съгласието на тогавашния кмет на Минерални бани Орхан Шабан, уточни Алеманова.
По повод питането откъде са платени 22-те хиляди лева директорът обясни: обезщетенията при съкращаване на учители и възпитатели се изплащат от национална програма Оптимизация на училищната мрежа и мярката от Министерството на финансите, чрез дирекция „Финанси“ на общината. Обезщетенията, които се изплащат при връщане от съда на съответния човек се изплащат от бюджета на училището.
Но каква е съвестта на учителя да подаде съдебен иск за връщане след като са правени предварителни профсъюзни събрания и педагогически съвети, на които открито се е поставял въпроса за намаляване на обема на работа и това довежда до необходимостта от съкращавания и въпроса не опира до желанието на директора, попита риторично Алеманова.

Обвиненията срещу Иван Панайотов

Обвинения

Иван Панайотов

Ние имаме чувството, че там където има нарушения в просветата те са под лична закрила на Панайотов, заяви Аню Величков. Нищо не се казва за нередностите. Ние смятаме, че г-н Панайотов умишлено не дава гласност на тези неща, за да са доволни от него шефовете му в София.

Отговорът на Иван Панайотов: Когато училището в Минерални бани беше Оздравителен техникум, там се приемаха деца от цяла България и стандарта за издръжка на един ученик беше висок в сравнение със сегашния, уточни Панайотов. След като държавата по време на управлението на НДСВ взе решение за закриване на всички оздравителни училища, ние решихме да направим всичко възможно училището да не бъде закрито. Така го преобразувахме в професионална гимназия по икономика, която мина на общинска издръжка. По тази причина интересът към училището много намаля, още повече, че такива паралелки има и в Хасково. Сега планираме разговори с новия кмет на Минерални бани Мюмюн Искендер с цел да работим много активно децата от общината да останат да учат там. Ще потърсим възможност за въвеждане на такива специалности, които са атрактивни за тях, за да се опитаме да възродим училището. Ако разруха е да правиш всичко възможно едно училище да съществува, то тогава можем да приемем, че съм закрилник на разрухата, заяви началникът на Регионалния образователен инспекторат.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

26 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
01.12.2011 22:54 22:54

проблемите са много по-големи от тези палячовци на снимките

фаши
фаши
02.12.2011 23:27 23:27

всъщност като се замисля – по какво бяхте компетентни в АТАКА?????? а кой е този Веселин Янев, че пак ми се губи???? член ли е? като някакъв висш кадър ли се изживява???? те се навъдиха едни – световно неизвестни като него…. :))))))))))

фаши
фаши
02.12.2011 23:31 23:31

по отношение на „Случка в директорския кабинет“ нещо не ми се връзва ситуацията:
1. кой ще разбие вратата на директорски кабинет само и само да остави КНИГИ?????
2. ако е заключен кабинета каква е гаранцията, че човекът вътре го няма???
абе доста въпроси имам по това писание на „свидетел“. доста, доста……

Solo
Solo
03.12.2011 13:39 13:39

Корупция в много училищата в Хасково има в големи размери.Например Цанко е като пионерче в сравнение с Нина Стайкова.И всичко под зоркия поглед на Панайотов .Интересно кой го предложи за кмет?

нтгдкщъъсъсъдвъэт
нтгдкщъъсъсъдвъэт
03.12.2011 18:58 18:58

Откакто училищата минаха на делегиран бюджет и дадоха огромни права на Директорите корупцията е в огромни размери. Споменавате Цанков, Алеманова и Стайкова, ами Ал.Батимов от ПГДС“Цар Иван Асен II“- за неговото корумпирано управление романи могат да се напишат.

Потърпевша
Потърпевша
03.12.2011 19:07 19:07

Въпросният директор Цанков съкрати и мен, за това, че аз бях от начало на създаването на паралелката по облекло в с. Караманци -специалност ,изискваща моето образование. Проблема беше в това, че бях на 55г. Бях с тежко заболяване и можех да го усъдя но,мисълта ,че ще работя с него ме ужасяваше.На мое място остави колежки МЛАДИ с по 2-г. стаж.Успях и се изправих ,но съм сигурна, че той ще плаща за всичко.

1232412
1232412
03.12.2011 20:41 20:41

КОЕ ТИ БЕШЕ ТЕЖКОТО ЗАБОЛЯВАНЕ? ИНСЦЕНИРАНИЯ ДИАБЕТ ИЛИ ЕСЕНЦИАЛНАТА ТИ ХИПЕРТОНИЯ?

ИЗЛАГАШ СЕ ПЕТРАКИЕВА!!!

Solo
Solo
03.12.2011 21:19 21:19

Въпросната директорка Нина Стайкова миналата година разреши на зам.директорката си-математик да
организира и проведе к*рс 5-6 клас с ученици от училището…ТАКСА 50

цеца
цеца
07.12.2011 18:38 18:38

корумпираните директори има кой да ги закриля защото си плащат на когото трябва

зара
зара
09.12.2011 11:49 11:49

недкова да каже с какви връзки е назначена в пг по икономика хасково.не случайно защитава цанков ипанайотов.тя трябва да бъде в близки отношения с директора така беше и с алеманова.недкова държеше заведение в училището в баните там учениците пушеха въпреки че училището беше оздравително.за недкова беше по- важен оборота от здравето на учениците.все пак беше приятелка на алеманова.докато в един момет се скараха и тя се премести в хасково с връзки.където има пари има и дим.нещо не можаха да разделят.досетете се какво.

ученици
ученици
09.12.2011 12:10 12:10

НЕДКОВА НЕ ИДВАЙ В УЧИЛИЩЕ С МИНИЖУП. МНОГО Е ГРОЗНО .ИМАШ КРИВИ КРАКА И СИ ДОСТА СТАРИЧКА.ПО ДОБРЕ СИ ПРИКРИВАЙ КРИВИТЕ КРАКА И СТАРЧЕСКИТЕ БЕМКИ ПО ВРАТА. КАТО Е ТОПЛО ХОДИШ С МИНИЖУП И ПОТНИК.СРАМ ЗА УЧИТЕЛ.ПГ ПО ИКОНОМИКА НЕ Е КАТО В МИНЕРАЛНИ БАНИ;ТОВА ХАСКОВО. НЕ НАПАДАЙ КОЛЕГИТЕ СИ ОТ БАНИТЕ И ТИ НЕ СИ СТОКА .ИМАШ САМОЧУВСТВИЕ БЕЗ ПОКРИТИЕ.

ХАСАН
ХАСАН
11.12.2011 20:53 20:53

Г-н Панайотов, правите всичко възможно пг в Минерални бани, макар и с 35 ученика да съществува.Това не е заради учениците, а заради Алеманова да се пенсионира на 60 години.Не е ли ПОЗОР за 35 ученика Алеманова да взема 1300лв.Само се оправдавате.Затова не Ви избраха за КМЕТ.

фаши
фаши
02.12.2011 23:24 23:24

ааааааааааа, това АТАКА какво бяха???? че нещо ми се губят???? партия? БЯХА! сега са нещо от сорта на клюкарник и интригантски клуб с махленска ориентация. жалко за националистите и патриотите!!!! много жалко! я се заемайте с неща, които изискват вашата компетентност! не ви прави чест! :)))))))))))))))))

к*рнелия
к*рнелия
02.12.2011 19:41 19:41

в минерални бани изпитите се взимат с пари или с злато.Директорката скоро е занесла торба със златни накити в заложна къща и поискала 10000лева но уви част от тях се оказали фалшиви. учениците на самостоятелна форма задължително внасят пари като дарения нодирята им се губи.За нарушение на дисциплината учениците години наред плащат глоби-пари и пак дирята им се губи.Къде е позволено това.Само на г- жа Алеманова.Да каже колко хора е завлякла с пари от селото.Горките хора. Как е д-р. Срам и позор за образованието ни.Големи връзки има или си плаща .

Анонимен
Анонимен
02.12.2011 0:14 0:14

ТИЯ КЛОУНИ НЕЩО МНОГО НА СЕРИОЗНО СА СЕ ВЗЕЛИ. ЩО СИ ВЪОБРАЗЯВАТ ЧЕ ИМ Е ЯСНО КАКВИ СА ПРОБЛЕМИТЕ??????????? КАТО ГЛЕДАМ КАКВИ ИСТРЕЩЯЛИ КОФЕНЯЦИ СА СЕ СЪБРАЛИ……… ЯВНО ХАБЕР СИ НЯМАТ ОТ ЕСТЕСТВОТО НА ПРОБЛЕМАТИКАТА.

ник 61
ник 61
02.12.2011 8:48 8:48

Учуден съм,че госпожа Янева се изявява на пресконференция на „Атака“.От няколко месеца тя заплашва,че ще уволни едва ли не всеки директор,защото е бивша учителка на Румен Данев

хасковлийка
хасковлийка
02.12.2011 10:24 10:24

Това ли е учителката на Р. Данев, с нейна помощ ли е завършил или защото на всички аспиринчета (с една мозъчна гънка) им раздават дипломи? Той, горкият, не знам как е завършил висше образование, защото срича, трудно чете.За съжаление, това е вече нивото на образованието в България!

hihi
hihi
02.12.2011 13:08 13:08

Тоя корумпиран директор няма ли кой да го уволни

hihi
hihi
02.12.2011 13:13 13:13

Пратете бащата на млдата, спечелила конк*рса на детектора на лажата и го питайте как този директор я е назначил, защото на всички разправял, че онзи му бил садрал кожата за да я назначи.

ЕДИН ОТ ХАСКОВО
ЕДИН ОТ ХАСКОВО
02.12.2011 14:24 14:24

ТО Е ЯСНО КОЙ НА КОГО Е ПРОТЕЖЕ- ВИЖТЕ КОИ СА НАЗНАЧЕНИТЕ НА РАБОТА. ИЗВИНЯВАЙТЕ, АМА НА ЯНЕВА НЕ МОГАТ ДА Й СЕ СРАВНЯТ С НИЩОТО- А, ЧЕ Е ПИПЕРЛИЯ- ТАКАВА Е, НО КАТО СПЕЦИАЛИСТ Е ВЪРХЪТ. ЗА ДАМАТА ОТ БАНИТЕ НЯМАМ ДУМИ- ТАМ НЯМА КОНК*РЕНЦИЯ ПО КОРУПЦИЯ- ПЪРВО ПЛАЩАШ ПОСЛЕ НА ИЗПИТ.

свидетел
свидетел
02.12.2011 15:20 15:20

Поръчал Цанков да му доставят едни книги в кабинета.Когато те пристгнали, кабинетът бил заключен, а него го нямало.Решили да го отворят с резервния ключ, ама бравата заяла. Тогава насила отворили вратата и вътре -той с една учителка ( по западен език-да не и казваме името)Какъвя резил. Три седмици след това не влезе в учителската стая. Оттогава му викат Бехлюл.

фаши
фаши
02.12.2011 15:35 15:35

хайдееееееееееееее, тръгна се към научната фантастика…. явно българинът нещо не му се работи – все в чуждо канче гледа!!!! я се стегнете и работете! сеирджии!!!!! :))))

Жоро
Жоро
02.12.2011 16:22 16:22

Снимките показват всичко, и аз ако бях директор нямаше да ги назнача на работа, то се вижда кво представляват въпросните хора. Тръгнали да ревът, че избрали други вместо тях, ами просто има по-кадърни. Аню всеки който го познава знае колко му е потенциала.

лилипут
лилипут
02.12.2011 17:03 17:03

Това е нашето хасковско образование. Панайотов се целува с Плевналиев, той е вече полубог. А цанков дере кандидатите за учители , иначе – няма милост.После делят.

canko
canko
02.12.2011 17:23 17:23

ТАРИФАТА НА ЦАНКОВ Е 3000 ЕВРО ИЛИ АКО Е МЛАДА МАДАМА РАБОТА СЛЕД ЧАСОВЕТЕ В ДИРЕКТОРСКИЯ КАБИНЕТ С МАЛКИЯ ЦАНКО ДОКАТО ДОВОРЪТ СТАНЕ ПОСТОЯНЕН

САМИЯТ Г-Н ЦАНКОВ УЖАСНО МИРИШЕ НА ПОТ И ПОЛОВ СЕКРЕТ В СЛЕДОБЕДНИТЕ ЧАСОВЕ,ЯСНО ЗАЩО-ЗАЩОТО РАБОТИ ЧОВЕКЪТ НАД КОЛЕЖКИТЕ СИ.

И ТОЙ СРИЧА АМА Е ДИРЕКТОР- ИЗДИГАТ НЕГРАМОТНИ КАТО ЦАНКОЗАЩОТО СЕ ОТЧИТА ДОБРЕ НА КОГОТО ТРЯБВА

някой
някой
02.01.2012 21:08 21:08

Алеманова, ти си много нахална и алчна. Ти не си за директор. Ти си за просяк по улиците, защото само искаш пари и нямаш наяждане. Нагла от всякъде!!! Не съм виждала такова ненаситно чудо! Всичко зло през 2012 ти пожелаваме!!! ПРОСТО НЯМАМЕ ДУМИ !!!

Back to top button