Хасково

Без синдикатите на тристранния съвет в областта, не му било сега времето

Областна администрацияПредставителите на КНСБ  и КТ „Подкрепа“ не  дойдоха на днешното заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество, насрочено след проявите на социално напрежение включително на територията на Хасковска област.

Изненадана съм от тяхното отсъствие, от София са им наредили да не се явяват . Надявам се социалният  диалог в областта да бъде подновен и с тяхно участие, каза областният управител Ирена Узунова. 

Преговорите ни с управляващите за пенсионната реформа са замразени на национално ниво. Докато правителството не възобнови диалога, нашето присъствие на такъв тристранен съвет е необосновано„, коментира лидерът на местната структура на КНСБ Василка Иванова. Тя бе категорична, че точките, които са включени в дневния ред на областното заседание са много важни, но днес не е времето, в което трябва да бъдат обсъждани.  

Все пак срещата в Областна админстрация се състоя. На нея стана ясно, че от началото на годината досега в Хасковска област е имало 4 предупреждения за масови уволнения, едното от които не се състоя, информира директорът на Регионалната служба по заетостта Коста Костов.  По предварителни данни около 50 души от системата на БДЖ ще бъдат съкратени, те са от различни общини на Хасковска област. 

Костов отбеляза като положителен пример работата на съветите за сътрудничество в бюрата по труда, в които участват работодателски организации и синдикалисти.  Направени са над 1600 проверки по спазване на трудовото законодателство, сред 665-те оплаквания и запитвания преобладават тези от заети в шивашката промишленост и охранителните фирми,  съобщи шефът на Инспекцията по труда Емил Бобутанов. Хасковската търговско-промишлена палата  и местната структура на Съюза за стопанска инициатива предлагат в  съвета за тристранно сътрудничество да се включат  и представители на местните власти.

Според заместник – областния управител Николай Нанев, който се е срещал с недоволни зърнопроизводители, протестиращите не познават добре функциите на държавата, и затова имат крайни искания по време на криза.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button