Регион

Пловдивски студенти с фотоизложба в Свиленград

ИзложбатаИзложба на фотоси от село Момково подредиха в Историческия музей в Свиленград студенти от специалност етнология в Пловдивския университет „П. Хилендарски“. Снимките са правени през лятото ,по време на проучване на местния бит и традиции. Бъдещите етнолози са записали легенди и предания, народни песни и мъдрости, кулинарни рецепти, характерни за този край.

През ХVІІ век един момък построява хан в местността Скелята и основава селото, което нарекли Момково. Днес районът е известен с дините, пъпешите и лозята си. На празник забиват камбаните на църквата „Св. Възнесение“, а читалището „Отец Паисий“ поддържа жив духа на селото, пишат студентите. В Момково са майстори на вкусните катмери, точената баница, сусамената пита за прощъпалник и булгура с ядки и плодове за кръщене.

На откриването на изложбата сред студентите и техните преподаватели бяха любители на фолклорното изкуство от Момково, които изпълниха автентични песни.

Фотографската изложба „Момково: за селото и хората, и за хората на селото“ е показвана в една от пловдивските галерии по случай 20 годишнината на катедра „Етнология“ и 50 годишнината на университета.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button