Хасково

Бивша учителка търси дъщеря си вече пета Коледа

Петронка БалтоваВече пет години 70-годишната Петронка Балтова прекарва дните около Коледа в писане на писма до Испания. Така жената се надява да открие дъщеря си. Всеки път обаче писмото се връща с един и същ отговор: „Лицето не живее на този адрес“.

Петронка Балтова е родена в село Родопи. По-късно обаче се установява в Хасково. Работи като учител по френски. Разведена е. Има една дъщеря. Казва се Богдана Георгиева и сега трябва да е на 29 години. Преди време тя заминава за Испания, където сменя името си на Мария Арана Перез. От тогава Петронка Балтова не може да я открие.

Миналото лято възрастната жена постъпва в дома за стари хора на Кенана с цялото си имане – 2 поли, 5 блузи, 2 пуловера, 3 нощници, 2 хавлиени кърпи, 2 потника, 3 чифта чорапи, 1 чифт обувки, чехли за баня и пенсията си от 136 лева.

Според експертизата 70-годишната жена е „апатична, отпусната и желае да живее в семейство“. Специалистите са категорични, че това ще помогне да бъде преодоляна социалната й изолация. „За съжаление не можем да открием дъщеря й, за да я изведем от институцията. Опитахме да открием Богдана, но и ние ударихме на камък. Испанският телефонен номер, който ни е оставила не е актуален“, коментира директорът на дома Вълко Пехливанов. Той се надява чрез медиите близките на Петронка Балтова да бъдат открити.

Въпреки тежкото си здравословно състояние възрастната жена не спира да пише писма на единствения адрес в Испания, който има от дъщеря си. „Бог знае дали си ми дала верен адрес или поредния фалшификат“, се казва в писмото. 70-годишната хасковлийка не губи надежда и пожелава на дъщеря си „Бог и св. Богородица да обсипят теб и децата ти с цялото всемирно благополучие и благословия„. 

Това, което дава сили на възрастната жена след толкова години самота са спомените, защото само те са й останали. „Колко щастливо красиво момиченце беше! Помниш ли какви Коледи ти правех? Какви прекрасни елхи ти украсявах? Защо този златен период не продължи вечно до края на живота ми?! Днес вместо моите внуци, черпех чуждите деца. Останалото е мълчание. Дано и ти правиш същите елхи на децата да се радват. Милите ми внучета, сладките ми дечица. Така жестоко тъгувам за тях … Но аз дори не знам как изглеждат. Поне на снимка да им се радвам. … Бог да ви благослови“, завършва писмото си Петронка Балтова.

Възрастната жена умолява всеки, който има информация за дъщеря й или я познава да й помогне да я открие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

8 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
27.12.2011 19:37 19:37

molia,bihte li taka lubezni da publikuvate snimka na tarsenoto momi4e..?

Весела Коледа
Весела Коледа
27.12.2011 22:32 22:32

Аз немога да си обесня защо това момиче се крие от майка си

Анонимен
Анонимен
28.12.2011 20:20 20:20

а дали се крие!
Имената може и да съвпадат, но има учителка в „Климент“, която е със същата фамилия – Балтова.
Може би тя знае нещо.

Zhenyq
Zhenyq
29.12.2011 19:10 19:10

A davate li si smetka, che moje i da nqma takava dyshterq….. nima e rodila na 40 ??? Vyzmojno e, no vse pak ima dosta vyzrastni hora, koito byrkat minaloto s nastoqshtoto….. A ako se krie i ili vyobshte e jivo chadoto i edva li e schetovoditelka tam….. mislete trezvo .

ema
ema
06.02.2017 17:24 17:24

kak 136lv pensiq si pla6a kato pod 600 lv nqma

Данаил
Данаил
06.02.2017 18:06 18:06

Колко е грозно е всичко това и тъжно…ако е истина една жена с деца се блъска в Испания за да оцелее.Аз живея в Барселона и знам в последните години как е.Може и да има такова момиче,но с две деца в Испания съм сигурен,че дори и да иска,неможе да помогне.Цялата вина е в мизерията с която скъпите ни долни политици заплащат на поданиците си.Но ако тази жена съществува ще е хубаво да настани майка си в някое от социалните домове в Испания.Тук поне служителите в съответната институция няма да опитват така грозно да се освободят от възрастната жена.Ще я приемат и ще опитат да я направят поне малко щастлива.Или ако няма дъщеря…незнам..поне близък да и потърси и осигури място тук в Испания,защото места има и безплатни.

Поля
Поля
07.02.2017 18:54 18:54

Историята на жената е истинска. Познавам и нея, и дъщеря а, която беше приятелка на моята дъщеря. Момичето изчезна преди много време. Мисля, че просто не се интересува от майка си.

Калина
Калина
08.02.2017 6:02 6:02
Отговор до  Поля

Тук в Испания има предавания където може да се обърнеш и да издирваш изчезнали хора .
Само не ми стана ясно,след като не знаят нищо за изчезналата дъщеря ,от къде знаят че си е сменила имената ?
Нещо не ми се вързват нещата.
Или е имала връзка до определено време с майка си и изведнъж е спряла да пише ?

Back to top button