Хасково

Изграждат дезинфекционни площадки срещу шап

СрещатаПо две дезинфекционни площадки за превозни средства ще бъдат изградени в общините Свиленград и Тополовград.  Това предвижда програма за ликвидиране и контрол на болестта шап при дивите животни в Югоизточна България, стана ясно на първото за тази година заседание на Областата епизоотична комисия

Двете общини попадат в т.нар. санитарен кордон, преминаващ през областите Хасково, Ямбол и Бургас. Програмата е одобрена от Европейската комисия и действа на територията на България в трите погранични с Турция области. Разработването й е наложено от случаите на шап през януари миналата година на територията на Бургаска област, съобщи директорът на хасковската Агенция по безопасност на храните д-р Георги Илиев. Предвижда се площадките да действат до края на програмата.

Срещата

Георги Илиев

В област Хасково санитарният кордон започва от с. Княжево и достига до Капитан Андреево. Той включва 7 населени места в Тополовградско и 14 в Свиленградско. Съвместно с ловно-рибарските дружества в района на кордона се вземат проби от отстреляните животни, като досега нито едно животно не е реагирало серологично на болестта шап. Следи се и движението на домашните животни в двете общини в района на кордона. Те се преглеждат регулярно и им се правят кръвни изследвания. Мисия на Европейския съюз ще инспектира в края на февруари или началото на март изпълнението на програмата.

Засега програмата срещу шап е до 5-ти август. Според резултатите от пробите на животните Европейската комисия ще реши дали тя ще продължи, или не.

Предвиждат се средства от държавен фонд „Земеделие“ за обезщетение на стопаните, претърпели икономически загуби в резултат на ограничителните мерки през миналата година, съобщи на срещата директорът на Областна дирекция „Земеделие“ Дора Ангелова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button