Хасково

Кметът на Хасково: 100 апартамента за етническите малцинства в града

Георги Иванов, архивОсновно ще работя за инфраструктурата и градоустройството на града, заяви пред в. „Заман“ избраният за четвърти мандат кмет на Хасково Георги Иванов. С европейските проекти Георги Иванов ще реализира сто апартамента за етническите малцинства в града. Общината ще се насочи върху задържането на младите в Хасково, което е един от основните проблеми. Според кмета Иванов проблем е липсата на висше учебно заведение в Хасково. Той изразява готовност да предоставят сграда и пансиони за висше учебно заведение. „Един град трудно може да привлича един инвеститор, стига инвеститорът да има желание да инвестира. Ние даваме възможности, те си преценяват“, посочва кметът Иванов.

Хасково Ви избра за четвърти мандат. С какво свързвате изборната победа?

Победата ми дава удовлетворение, че всичко онова, което сме направили аз и моят екип до този момент през изминалите години, е оценено. Победата дава друга възможност да продължаваме да правим всичко. Да следваме добра линия на управление. Хората виждат какво се прави в тяхна полза и естествено дадоха гласовете на мнозинството, които са 26 съветника. Градът се промени много, ние обърнахме много внимание на инфраструктурни проекти, зеленината в града, улиците, тротоарите и сградите. Оценката задължава през този мандат, който предстои, да се продължи със същата линия, да се направи всичко възможно при наличието на средства. Голяма възможност дават европейските програми, тъй като тези пари са ограничени за кандидатстване на програми. Също има и политически намеси в разпределението на проекти и тяхното печелене, но добрите проекти би трябвало трудно да се отхвърлят.

Какви са бъдещите Ви планове за четвъртия мандат?

Да продължим инфраструктурата, тоест сега подготвяме един проект, с който да похванем кварталите – тротоарите, да подменим улиците. Имаме четири нови квартала, които бяха вилни зони, в момента в тях се подготвя ВиК инсталация и електроинсталации, създават се нови улици. Ще завършим сто апартамента, които започнахме да правим за етническите малцинства, които имат нужда от тези жилища, но нямахме средства. Ще търсим европейски програми, които са ни нужни – един и половина милиона. Имаме малко конфликти с управляващата партия по отношение на възможността да ги намерим. Кварталите „Република“ и „Възраждане“, където живеят хора от други етноси, гласуваха за мен, тъй като аз им обръщах внимание. Основното в плановете е инфраструктурата – да създадем степен на градоустройство. Намалиха бюджета с 6 милиона, но тези пари са за онкодиспансерите, които са четири в Хасково, но те минават към Здравната каса.

Хасково ще успее ли да привлича български и чуждестранни инвеститори?

Един град трудно може да привлича един инвеститор, стига инвеститорът да има желание да инвестира. Ние даваме възможности, те си преценяват. Предстои изграждането и реконструкцията на летище и съществуващото карго летище за тази година, като се създадат складове и фирми при него. Данъчната политика е удовлетворяваща за тях. Общината само може да помогне за закупуването на земя, на която да се строи, и да плати след печалбата си като разсрочено плащане.

Ще успеете ли да задържите младите в града?

Опитваме се да задържим младите хора в Хасково. Можем да създадем млада „гвардия“, ако успеем, важно е да полагаме усилия. Готови сме да предоставим сграда и пансиони за висше учебно заведение. Това е проблемът при нас, имаме два колежа, но те не са достатъчни за нас. Да имаме ВУЗ с 2-3 хиляди студенти. Градът да привлича младите и след завършването си да работят тук.

Ще отмените ли синята зона в Хасково?

Синята зона е нещо, което го има в цял свят. Защо София разширява синята зона – това е необходимо. Синята зона е придобивка за мен. Ние не гоним печалба от синята зона, не сме стопанска организация. Ние даваме алтернатива на шофьорите, ако са паркирали на неправилно място. Ако я отменим, ще се получи анархия. Анархията не е управление. Това, което каза Иван Панайотов в предизборната кампания – че ще отмени синята зона, е популизъм. Дайте да създадем анархия, за да бъдем добри! Идеята е да има някакъв ред. На кафенетата са разпределени по линия и всеки си знае какво да прави, тоест това е редът.

Хасково и Одрин са побратимени градове. Имате ли проекти с турски градове?

Да. В момента имаме проекти, подготвяме един проект във връзка с ремонта на Младежкия център и културен център, който ще направим. Ние работим и с Узункюпрю и други два града. Програмата за трансгранично сътрудничество я използваме максимално. Добри приятели сме с кмета на Одрин. Добри са отношенията ни, имаме взаимни гостувания.

Джантай Коджаюмер, вестник „Заман“
(Интервюто бе изпратено в редакцията на Haskovo.info от вестник „Заман“)
Източник: www.zaman.bg/bg/kmetat-na-haskovo-100-apartamenta-za-etnitcheskite-maltsinstva-v-grada/

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

7 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
54
54
10.01.2012 14:36 14:36

day na mangalite

chitatel
chitatel
10.01.2012 16:59 16:59

Haide da se abonirame na vestnika,mnogo hubav e,bravo na tyah,pishat za Haskovo,blagodarq vse ot sarce….

kk
kk
10.01.2012 18:08 18:08

za ciganetata novi apartamenti a za bednite prose6ti balgari ni6to

uuuuuuuuuuuuuu
uuuuuuuuuuuuuu
10.01.2012 18:47 18:47

a za sporta nisho ne kaza tozi kalpazanin Haskovo nqma sport nikakav ka de e Futboola be maskara a drugite sportove kadesa ,hanbala, tenisa ,shangite, borbata kade zatri sporta be kaun neshasten>!!!

Анонимен
Анонимен
10.01.2012 21:19 21:19

АШКОЛСУН, БРАВОС, МАШААЛАХ КАЙМАКАМИН ЕФЕНДИ!!!! САМО ДЕТО РАЯТА НЕ ЗНАЕ ЧЕ 16 ОТ 26-ТЕ МЕСТА НА ОБЩИНСКИТЕ ТИ СЪВЕТНИЦИ СА СПЕЧЕЛЕНИ С ИЗМАМА, С ОТКРАДНАТИ ГЛАСОВЕ. НО ТИ БЪДИ РАХАТ, ИЗМАМЕНИТЕ НЯМА ДА ЗАБРАВЯТ НОМЕРАТА ТИ!!!!!!! САМО ДА ТИ НАПОМНИМ ЧЕ НЕ ЧЕТЕШ БЕЛЕЖКАТА.

ааааааааааааа
ааааааааааааа
11.01.2012 1:02 1:02

Нали те избраха циганите,трябва сега да се реваншираш.Дай им ги да ги унищожат за нула време.И не казвай че ти ги строиш.Може да ги строи фирмата на синът ти,ама с парите на хасковлий.Има достатъчно български семейства които се нуждаят от дом.И със сигурност са по добри данъкоплатци от мангалите.

georgi ivanov
georgi ivanov
11.01.2012 9:53 9:53

как така 26 съветници? нали неговата група вкара 13 – кога толкова бързо успя да си купи други 13 – както е да я въртим тая сметка без ДПС не излиза-ха честито, хасковлии – да ви е за урок, за пореден урок това управление на Г.И.

Back to top button