Хасково

11 600 самоосигуряващи се могат да променят вида на вноските си

НАП Хасково11 600 са регистрираните самоосигуряващи се лица в област Хасково, сочат данните на Националната агенция за приходите. До края на януари всеки от тях може да промени вида на осигуряването си, напомнят от НАП.

Видовете осигуряване са два – само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт и за всички осигурителни рискове. При първия вариант лицата плащат по-малка осигурителна вноска, но не могат да получават болнични и майчинство. Разликата е 3,5% от сумата, на която се осигуряват.

Видът на осигуряването се определя от самоосигуряващите се в началото на всяка календарна година или в 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност. Това става чрез подаване на декларация в съответната териториална дирекция, припомнят още от НАП – Хасково.

Ако декларацията не е подадена в 7-дневния срок, лицата подлежат на осигуряване само за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт и не могат да ползват болнични и майчинство. При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година същите не могат да променят вече избрания и деклариран вид на осигуряване.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button