Регион

Транспортните фирми обречени на фалит заради забрана за реекспорт

Недоволство на превозвачитеНад 200 транспортни и спедиторски фирми са обречени на фалит, а хиляди хора вероятно ще останат на улицата след като държавата им забрани да работят от 1 януари. Затова алармираха превозвачи от цялата страна в Свиленград.

Проблемът е, че с писмо от Държавната автомобилна администрация, изпратено на 29 декември, на българските превозвачи е забранено да извършват реекспорт на стоки към трети страни. Според транспортните фирми на практика това спира работата им.

50% от български транспорт, ако не и повече, се храни от държавата Турция именно с превози до Русия, казват превозвачите. На тях им било обяснено, че заради реекспорта квотата за износ към Русия се изчерпвала бързо и затова българските стоки не можели да стигнат до дам.

В същото време статистиката на българските транспортни фирми показвала, че едва 20-25% от квотата разрешителни отиват за износ на българска стока.

Недоволство на превозвачитеАвтомобилна администрация да не плаче на чужд гроб – те са администрацията, която трябва да защитава българския превозвач. За българския производител си има други оторизирани органи, които трябва да го защитават, казва Филип Пасков от Свиленград.

Докато чакат изход от ситуацията, транспортните фирми търпят загуби, тъй като голяма част от камионите стоят натоварени със стока без да са в движение. В същото време плащат големи неустойки на турските фирми.

Според превозвачите забраната облагодетелства няколко големи фирми с международни разрешителни, с които малките фирми не могат да се сдобият заради непосилните изисквания. Освен това разрешителни се купували и под масата, а цената стигала до 1000 евро.

Превозвачите вече са внесли жалба в съда, а докато той разреши спора транспортът вече е поет от Молдова, Украйна, Русия и Румъния.

Вижте още за проблемите на превозвачите във видео репортажа

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
14.01.2012 22:00 22:00

ТАКА Е В ХАЗАРСКИЯ ХАГАНАТ.ВСИЧКО ОТ КОЕТО ДАЖЕ И КАПЕ,ТРЯБВА ДА МИНЕ ПРЕЗ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЧИФУТИ,КОИТО УСТИТЕ ИМ СА ТОЛКОВА ГОЛЕМИ,ЧЕ ВЕЧЕ ЗЕМНОТО КЪЛБО ИМ СЕ ВИЖДА МАЛКО,ТА ЧАК СА ХВЪРЛИЛИ ОКО И НА СЪСЕДНИ ПЛАНЕТИ,ОТ КОИТО ДА ЛАПАТ И СЕРЪТ ДОКАТО И ТЯХ ГИ НАПРАВЯТ НЕГОДНИ ЗА ОБИТАВАНЕ………….

емо
емо
15.01.2012 7:09 7:09

Тия съсипват всеки дребен бизнес в България – всичко трябва да бъде налапано от големите в браншовете – погледнете – бензиностанции, транспорт, заведения, производство…. Свръх централизация!

Back to top button