Хасково

Президентът опрости задълженията на хасковска майка към НОИ

Десислава ВълеваСлед две изгубени съдебни дела хасковлийката Десислава Вълева получи опрощение от президента Георги Първанов за неправомерно взетото майчинство от НОИ. Указът е издаден на 13 декември, но майката получила писмото в пощенската си кутия едва сега.

Десислава Вълева има две деца. Синът си дава на ясла през октомври 2008-ма година, когато малкият няма навършени 2 години. Две седмици след това фирмата на Десислава Вълева е ревизирана, но служителите на НОИ не откриват нередност. 8 месеца по-късно обаче получава писма от НОИ, в което пише, че дължи 2 500 лева с лихвите за неправомерно взето майчинство.

Обжалва в 14-дневен срок разпореждането, след това завежда дело в Хасковски административен съв, но местната Темида не се произнася в нейна полза. По съвет на адвоката си Десислава Вълева обжалва пред Върховен адимнистиративен съд, но и там губи делото. 

Десислава Вълева„Следващата стъпка беше Страсбург, но разходите по делото щяха да струват толкова, колкото са дължимите суми към НОИ и реших, че това е непосилно за мен“, обясни хасковската майка. Все пак тя не се отказала и през март миналата година изпратила писмо до Комисията по дискриминация и Комисията за опрощаване на несъбираемите вземания. От първата отговор и до ден днешен няма, но от втората препратили писмото й до общината.

„Поискаха ни съгласие, че нямаме нищо против да ни се разгледа имотното състояние, банковите сметки и движението по тях“, обясни Десислава Вълева. През август след решение на Общински съвет – Хасково документите на хасковската майка са изпратени в президентството. Четири месеца по-късно указът на президента е издаден.

Над 20 са хасковските майки, чиито искания за опрощаване на неправомерно взето майчинство са гласувани от Общинския съвет. Стотици майки бяха изненадани с писма от НОИ, че дължат пари, тъй като са получавали майчинство за децата, посещавали ясла преди на навършат 2 години. Законовото положение е от 2006 година, но от НОИ започнаха да го прилагат едва през 2010-та.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ГОСТ
ГОСТ
21.01.2012 9:07 9:07

ТРЯБВА ДА СЯ ЯСНИ КРИТЕРИИТЕ ПО КОИТО ЩЕ СЕ ОПРОЩАВАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ЕДНИ МАЙКИ А НА ДРУГИ НЕ. ЗАЩОТО ИНАЧЕ Е НАЛИЦЕ ДИСКРИМИНАЦИЯ. ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ КАТО Е ВЗЕЛ ТАКОВА РЕШЕНИЕ ДА ДАДЕ ГЛАСНОСТ КАКВИ СА КРИТЕРИИТЕ ДА СЕ ПРАВИ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ ОТ ПЛАЩАНЕТО НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ЕДНА МАЙКА И ЗАЩО ДРУГИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ОСВОБОДЯТА ОТ ТОВА ИМ ЗАДЪЛЖЕНИЕ. И В ТАЗИ НАСОКА СЛЕД КАТО НОИ СА РЕВИЗИРАЛИ ФИРМАТА НА ЖЕНАТА И НЕ СА НАМЕРИЛИ ГРЕШКИ НЕ Е ЛИ РЕДНО ПЪК ТОЗИ КОЙТО НЕ Е ЗАБЕЛЯЗАЛ ГРЕШКАТА ДА БЪДЕ САНКЦИОНИРАН. ТОВА Е ПАК РАЗЛИЧНО ТРЕТИРАНЕ. ЗНАЧИ КАКТО СЕ ГОВОРИ НАПОСЛЕДЪК КОГАТО ЛЕКАРИТЕ ОТ ТЕЛК ДОПУСНАТ НЕТОЧНОСТИ, ПРОПУСКИ И ГРЕШКИ И СЕ ОТПУСНЕ НЕПРАВОМЕРНО ПЕНСИЯ НА НЯКОЙ НОИ ИСКА ОТ ЛЕКАРИТЕ ДА ПЛАТЯТ ОТПУСНАТИТЕ НЕПРАВИЛНО ПАРИ . ТОГАВА АКО ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ ОТ КОНТРОЛИРАЩИТЕ СЛУЖБИ Е НАПРАВИЛО ПРОПУСК ЗА НЕГО НЕ СЕ ЛИ ОТНАСЯТ СЪЩИТЕ ПРАВИЛА? И НЕ САМО ОТ НОИ НО И ОТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ С КОНТРОЛНИ ФУНКЦИИ.

Back to top button