Хасково

30 бизнесмени от Турция на посещение в Хасково

Семинарът30 бизнесмени от турския град Узункьопрю са на посещение в Хасково. Визитата им е с цел да осъществят връзки с местни фирми, с които да си партнират. Гостите от Турция бяха включени в семинар, организиран от Хасковската търговско-промишлена палата, на тема „Насърчаване на бизнес сътрудничеството и ускоряване на икономическото развитие на двата трансгранични региона Хасково и Узункьопрю“.

На форума стана ясно, че стокообменът между България и Турция е преди всичко със суровинен характер – медна руда, кабели, алуминий, платове, нефтопродукти, цимент. Те представляват едва 1/4 от общия внос. Значителен е вносът чрез т.нар  „шопинг туризъм“, който не се отчита.

СеминарътИнвестициите през периода 1996-2010 година, които е направила Турция в страната ни са общо 432,4 млн.щатски долара или това е една 1% от общите. Има само двама сертифицирани инвеститори – „Тракия глас“ и „Соловей соди“, а персоналните инвеститори на Фуат Гювен и Суди Озкан.

На семинара турските бизнесмени отново повдигнаха въпроса за визите и трудностите, които срещат при изкарването им. Стана ясно, че вече са въведени облекчения. Притежателите на зелена карта ще могат да влизат в България безпроблемно. 

Очаква се съвсем скоро да бъде обнародвано в Държавен вестник и решение на Министерски съвет от 24 януари, което ще позволи на всички, които имат шенгенски визи да влизат безпрепятствено в България, успокои турските гости председателят на Хасковската търговско-промишлена палата Янчо Янчев.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
01.02.2012 0:00 0:00

30 krivi glavi

Анонимен
Анонимен
01.02.2012 1:22 1:22

нека идват, ако носят пари за инвестиции

Back to top button