Хасково

Кранът на язовир Елена бил бетониран в началото на 90-те години

Изграждането на новият преливник Изпускателният кран на язовир Елена бил бетониран в началото на 90-те години, алармираха днес жителите на едноименното хасковско село. Това на практика направи невъзможно контролираното изпускане на водоема и стана причина днес да бъде отворен нов преливник, през който вадата да изтича по-бързо. 

2000 литра в секунда се изпускат от яз. Елена в момента.  Целта е предотвратяване и най-малката възможност от скъсването на стената при предстоящото снеготопене.

„Засега няма опасност от нова вълна като тази в село Бисер. Няма опасност и от наводнение на други населени места в района“, каза министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който следи строителните дейности на място.

Haskovo.info припомня, че от Кризисния щаб предупредиха, че с отварянето на нов отвор в стената на язовира ще започне да се покачва нивото на водата в река Бисерска.

 С оглед предотвратяване на инциденти от щаба призовават населението от селата  Елена, Иваново, Лешниково, Надежден, Бисер и Любимец да не се движи по поречието на река Бисерска и да не пускат  животни в районите в близост до коритото на реката. Пътят Харманли – с. Иваново ще бъде затворен. Населението на селата Лешниково и Бисер при прииждане на по-голямо количество вода ще бъде предупредено със сирени.

Изграждането на новият преливник Изграждането на новият преливник
Изграждането на новият преливник Изграждането на новият преливник

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button