Хасково

Земеделците: В безконтролното арендуване на язовири се стига до куриози

Петя СтавреваЗа куриоз в ползването на язовирите съобщиха днес на пресконференция на Политическа партия „Обединени земеделци“. В брифинга участваха председателят на централното ръководство Петя Ставрева и заместникът й Георги Каркъмов.

По думите им през язовир край Александрово минава част от границата между общината Хасково и Димитровград. Единият арендатор е взел своята част за развъждане на риба, а другият – за напояване. Случаят не е единичен, твърди дългогодишният експерт в сферата на земеделието Йордан Атанасов. Държавата няма представа какво се случва с язовирите, липсва контрол как се изпълняват предписанията от ведомствата, които ги стопанисват. Без финансов ресурс арендаторите не могат да поддържат безопасното техническо състояние на водоемите.

Според общинския съветник в Хасково Евгени Колев тепърва ще става актуален проблемът с напояването на селскостопански земи в района на двата източени язовира Иваново и Елена, както и на други места, а земеделие без напояване е невъзможно. Въпросите засягат всички институции, отговарящи за стопанисването и поддържането на 220 големи и около 3000 микроязовира в страната. Управлението на това голямо национално богатство трябва да става на базата на държавна стратегия за хидромелиорациите и водните ресурси, смятат „Обединени земеделци“.

Партията настоява за създаване на временна парламентарна анкетна комисия, която да анализира причините за трагичното състояние на водоемите в страната. В Хасково партията е уредила безплатна приемна за интересуващите се от европрограмите в областта на земеделието. В началото на април тук предстои среща със селскостопански производители от региона.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button