Хасково

Приеха бюджета на община Хасково след ожесточени дебати

Сесия, архивОжесточени дебати предизвикаха отчетът на миналогодишния бюджет и приемането на новия в залата на общински съвет Хасково. Основната тема бе такса смет и изразходването на събраните от нея пари.

Една трета от събраните близо 6,5 милиона лева са използвани от общината като вътрешен заем за погасяване на задължения по европейски проекти. Според групата на ГЕРБ това е нарушение, защото парите от такса смет трябва да бъдат използвани само за тази дейност, още повече, че в случая общинският съвет не е гласувал този вътрешен заем. От партията посочиха още, че тези пари не са заложени като приход в новия бюджет, а всеки заем трябвало да се връща.

Кметът Георги Иванов обясни, че парите са били нужни, защото задълженията по проектите трябва да се плащат. В същото време пари в общината нямало, защото миналият общински съвет не е разрешил продажбите на имоти. Освен това не е имало време местният парламент да вземе решение, защото това се е случило по време на изборите. Главният счетоводител на кметството Живка Димитрова посочи, че парите са заложени в новия бюджет, но в него отново е предвиден вътрешен заем и затова от 2,5 милиона остават реално само 500 000 лева.

От ГЕРБ посочиха още, че такса смет е твърде висока щом остава една трета от нея. Иванов защити размера като посочи, че в Хасково промилите не са вдигани от години, а в други общини непрекъснато се увеличават, защото разходите стават по-големи. Той посочи, че таксата към екоминистерството расте, а тепърва предстои да се инвестират средства в депото в Гарваново.

В крайна сметка бюджетът на общината бе приет почти без изменения на проекта. Единствената промяна бе увеличаването на парите за спорт от 60 000 на 100 000 лева. Предложенията на БСП за повече пари за младежки дейности, клубовете на инвалидите, диабетоболните и слепите и средства за общ градоустройствен план бяха отхвърлени.

От ДПС предложиха да бъдат отпуснати 50 000 лева за обучение на общинските съветници, но по-късно го оттеглиха.
Със свое решение общинските съветници упълномощиха кмета и администрацията му да изготви анализ дали предприятието „Екопрогрес“ може да поеме сметопочистването и сметоизвозването в общината вместо това да се прави от външна фирма. Повод за това са провалените процедури за избор на нова компания. Вече година и половина „Титан“ изпълнява дейностите по силата на анекс. В залата преобладаваше мнението, че няма проблем общинското предприятие да поеме дейността и че това би било добър вариант, защото и контролът ще е по-добър.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
mik
mik
24.02.2012 16:17 16:17

брсаво на кмета и на ОБ, СЪВЕТ да махнат ТИТАН от сметоизвозването,,,,

женя
женя
25.02.2012 14:34 14:34

Защо до сега не е направен търг за сметопочистване, за да каже кмета:“няма време за търг“ да се възложи на „Екопрогрес“, както със снегопочистването, защото от общинска фирма най-лесно се отклоняват средства.И подвластното му мнозинство в ОС ще го гласува…
Дайте му още на кмета…
Но какво да кажа всеки град си заслужава кмета…

Анонимен
Анонимен
26.02.2012 18:38 18:38

ГЕРБ ДА НЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ НИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ЗА ДУПКИ В РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ И ЧАК ТОГАВА ДА ДАВАТ АКЪЛ НА КМЕТА,КАК ДА ОПЕРИРА С МЕСТНИЯ БЮДЖЕТ-АНАДЪММУ???НА ЧИСТ БЪЛГАРСКИ!!!

ЕРТГ
ЕРТГ
27.02.2012 13:36 13:36

НЯМА ТЪРГ ЗА 2012 ЗА СНЕГОПОЧИСТВАНЕТО.

НЯМА ТЪРГ ЗА 2012 ЗА СМЕТОИЗВОЗВАНЕТО.

НЯМАЛ ПАРИ ПРЕЗ 2011 И ЗАТОВА ВЗЕЛ ОТ ПАРИТЕ ЗА СМЕТ.

КМЕТА НЕ МОЖЕЛ ДА ИЗЧИСТИ УЛИЦИТЕ ПО ДОБРЕ.

ТО Е ЯСНО ЧЕ КМЕТА НЕ МОЖЕ НИЩО. МИ ДА СИ ХОДИ НА СЕЛО. ДА СТАВА КМЕТ НА УЗУНДЖОВО.

И СЛЕД КАТО КМЕТА БЪРКА В ПАРИТЕ ЗА СМЕТТА, ЯВНО ТЕЗИ ПАРИ СА ТВЪРДЕ МНОГО. ПО ДОБРЕ ДА СЕ НАМАЛИ ТОГАВА.

МЕЖДУДРУГОТО НАЛИ КМЕТА КАЗА ЧЕ НЯМАЛО ПАРИ ЗА СНЕГОПОЧИСТВАНЕ А СЕГА СЕ Е ОКАЗВАЛ ЧЕ Е ОТКЛОНЯВАЛ ТЕЗИ ПАРИ ЗА СМЕТО И СНЕГОПОЧИСТВАНЕ.

Back to top button