Хасково

Майки правят кооператив, не харесват „военния“ режим в градините

Майките обсъдиха кооперативаГрупа хасковски майки ще правят родителски кооператив. Намерението си и параметрите му те обсъдиха снощи на бебешко кафе в една от детските сладкарници в града. Ако се реализира идеята това ще е първият родителски кооператив, който ще заработи в областта.

Майките бяха категорични, че не искат да дават децата си на ясла или градина. Като основна причина те изтъкнаха болестите. „Войнишкото разбиране също не ни допада. В градината когато се моделира с пластилин, го правят всички деца, а моето може да иска да рисува. Не е задължително да се спи, когато детето не желае, но в градините това е задължително“, коментираха майките.

Те решиха да опитат да направят кооператив с 6 до 8 деца. Сега търсят да наемат двустаен апартамент на първия етаж в блок или кооперация, който е в близост до детска площадка и педагог, за да отглеждат и възпитават заедно с него децата в кооператива.

Майките обсъдиха кооперативаСред инициаторите на идеята е Доротея Чаушева, която до скоро е отглеждала сина си в кооператив в София, но вече живее в Хасково. Тя сподели своя опит с останалите хасковски майки. Оказа се, че в столицата кооперативът е излизал на родителите по около 300 лева на месец. В тази сума влиза наемът на апартамента, който е бил 500 лева, заплатата на учителя, храната на децата, сметките вода и ток.

„В Хасково наемите са много по-евтини. В София майките държаха децата да се хранят с био храна, която е в пъти по-скъпа от обикновената“, коментира Доротея. Според нея в Хасково  вноската на родителите няма да е повече от 150 лева. Идеята е децата да се водят в кооператива сутрин като в детската градина, но закусили. Около 10:30 – 11:00 часа да им се дава плод. Следва разходка навън. Обядът е грижа на дежурната за деня майка. Тя го приготвя в домашни условия по възможност с продукти, произведени в домашно стопанство – с яйца и месо от село. След хапването идва ред и на следобедния сън, който е по желание.

Менюто на децата се съгласува предварително, трябва да се готви здравословно и всички продукти да са натурални, бяха категорични майките. Съгласуват се и начините на реакция в определени ситуации, допълниха те.

Кооперативите са алтернативна форма за отглеждане на децата. В тях се отглеждат деца на възраст под 6 години, обединени в малки групи. Такива организации съществуват във Франция, Германия, Холандия, Нова Зеландия, Канада, САЩ и много други места по света. Основното в тях е, че родителите имат активно участие в организиране на отглеждането на децата, в заниманията и обучението им, създават се малки общности, които дават възможност за подкрепа и взаимопомощ между родителите.

Родителите се грижат за наемане на специалисти /музикален учител, учители по езици, рисуване/, организиране на театри и екскурзии. Разработват самостоятелни теми за заниманията. Допълнително родителите участват с труд по ремонти, снабдяване с продукти, водене на документацията. Така познатите открити уроци в детските градини се провеждат като съвместни занимания дете и родител. Родителските кооперативи в България не са регламентирани все още законово.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

62 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
pompomm
pompomm
14.03.2012 20:53 20:53

Успех Мамчета !!! :)) Винаги ще има хора, на които все нещо няма да им се хареса … Не обръщайте внимание на негативните коментари ! Бъдете силни и всичко ще е както трябва !

Петрова
Петрова
11.03.2012 17:03 17:03

Към Деница :
Вероятно детето Ви е още малко и по тази причина се чувствате добре.Макар да се развиват нормално,тези деца са в долната част на нормата,а би могло да са по-високо.Ако Вие твърдите,че едно дете може само да осъзнае какви са неговите потребности,то Вие отричате напълно нуждата от възпитание и образование,от предаването на опит от възрастен към дете ! ДЕТЕТО НЕ СЕ РАЖДА НАУЧЕНО,ТО СЕ УЧИ ОТ ВЪЗРАСТНИТЕ И ВРЪСТНИЦИТЕ ! Това изречение го изкрещях,за да се огледате.Ако попитате едно дете какво иска да прави,то ще Ви отговори-„Да ям чипс и бомбони и да играя на електронна игра,колкото искам“
Кой от двете ни е прав можете да разберете по“сенаторското гласуване“ горе в дясно на поста ми !

Бобайко
Бобайко
11.03.2012 10:37 10:37

Доротея Чаушева, ти май си от нашите –тоест :помакиня и откога взе да разбираш от такива неща . Я си ходи в балкана и да си садиш картофи и береш гъби , предпочитано място е Давидково или Богутево

Деница
Деница
11.03.2012 2:05 2:05

г-жо Петрова, не съм се задълбочавал толкова, колкото вас в трудовете на Монтесори,но със сигурност , Вие, следвайки тази методика, сте по-наясно с нейните трудове.
Но едното нямаше общо с другото. Цитирах Монтесори заради креативния иноваторски подход в методите й, както и заради отворените центрове и частни детски градини в България с нейното име през 97 година.
Колкото до спането следобед-следваме нуждите на детето ми от неговото раждане-кърмене на поискване, спане на поискване и не го насилвам за нищо. Сам, да е жив и здрав , си изгради режим според потребностите на тялото му и този режим не е „ненормален“Понякога спи на обяд,но рядко,но пък е жизнен, възприемащ и ,разбира се, ляга в 9 вечерта най-късно,по негова потребност. Няма индикации за забавяне в развитието и напълно се вписва в схемите,дадени от Пиаже,например.

Деница
Деница
11.03.2012 1:59 1:59

В София напоследък се шири тенденцията да се взимат на работа хора без педагогическо образование поради липсата на желание да се практикува тази професия, съчетано с огромния наплив от деца към детските заведения.
Ниските заплати, динамичната и постоянно променяща се среда на живот, силно изнервяща българите напоследък, напълно изключва адекватното отношение към 20-30 дечица в група,което от своя страна, няма как да се промени.
Системата на образованието и адаптирането се саморазяжда отвътре и нищо не е в състояние да разкъса порочния кръг.
Разбира се ,че ще има такива,които да оплюват майките, подели тази истински креативна и изпълнена с любов инициатива, защото не осъзнават,че затварянето им в удобно-уютното заключено пространство на незнанието и неадаптирането към новия свят, им носи единствено изкуственото усещане за превъзходство.Убедена съм ,че едва ли повечето остро и безаргументно атакуващите имат деца.
Няма как да не завърша безмисленото писане тук с друго, освен с цитат:“ Запомнете – кажете блага дума на този, който ви гледа отдолу нагоре с възхищение, защото това малко същество скоро ще порасне и няма да е вече до вас.“

Анонимен
Анонимен
10.03.2012 15:04 15:04

Напълно разбирам мотивите и притесненията на тези мами.Работя в общинска детска градина и съм наясно с предимствата и недостатаците и…и най-големият,повярвайте ми е:броят на децата в групите(до 30)От там идва целият проблем…Има наистина колеги,които са наясно с новите потребности и изисквания на днешното дете(всеотдайност и любов,безпрекословна подкрепа и разбиране,индивидуален подход и много още…),но това може да се осъществи мили мами,когато броят на дечицата е 12-15 в група(имах възможността, около празниците,когато наистина за първи път работех с толкова деца да им дам всичко това,за което говорим и бях много щастлива ,както и моите малчугани.Между нас се зародиха съвсем нови непознати дотогава отношения на партньорство и обич в спокойна,творческа атмосфера без ,, казармен ред,,….)(Извинявам се за моето многословие!!!)

Анонимен
Анонимен
10.03.2012 0:52 0:52

Тези наркоманчета по улиците от кой ли родителски кооператив са излезнали ??? Не бъдете смешни! Не приемате тази идея ок,обосновете се защо,а не сипете обиди! Всеки сам решава кое би било най добро за детето му 🙂

гост
гост
09.03.2012 22:56 22:56

Абе хора, това се практикува в ЦЯЛ СВЯТ!!! Разбирате ли?? В ЦЯЛ СВЯТ!!! Това, че в мъничкото ви селце не сте чували за РК си е ваш проблем! Оставете градът да се развива!!!

Браво
Браво
09.03.2012 20:47 20:47

Хубаво че вече има наченки на такъв тип родители!
Ония ПРОСТАШКИ коментари по горе говорят за селския манталитет който властва тук.
Никой не се замисля защо децата боледуват. Каква храна ядът, и какви са учителките в градините!!!

НЯКОЯ
НЯКОЯ
09.03.2012 19:17 19:17

Абе какво им обръщате жнимание на тези ЛИГЛИ бе,те не заслужават това внимание

майка
майка
09.03.2012 16:16 16:16

Дядо,май наистина си дядо 🙂 не се обиждай.
Но днес в градините няма да видиш никоя лелка да насилва детето да яде,ако не иска или да прави каквото и да е,ако то самото не желае.Мнооого неща са се променили!!!
А относно РК,хубаво да има и нови идеи!

Дядо
Дядо
09.03.2012 16:02 16:02

нали съм си дядо,забравих да приветствам идеята на тези млади майки и да им дам к*раж.
Успех в начинанието момичета.

Дядо
Дядо
09.03.2012 15:57 15:57

От прочетените до тук мнения разбирам ,че темата е доста обширна и вълнуваща, най вече за младите хора.Позволявам си и аз да напиша няколко реда от моя гледна точка.
Доколкото разбирам ,става въпрос за детски ясли , а не за градина. И ако е така мисля ,че изказващите се по въпроса за чиновете,физическото възпитание, дрогата и лигльовците бъркат двата щата.Тук става въпрос за отделяне на мъничето от майката и за приобщаването му към обкръжаващия го свят , за работа с педагози ,а не с учители. Нека учителите не се обиждат , но основното което те ни дават е знания.
Като повечето българи/да не кажа всички/ най-лесно е да плюем и да се изказваме негативно срещу това което ние не можем да направим или най-малкото да ни дойде на ум, демек да го измислим. Ами навярно и Вие уважаеми блогъри си спомняте как в детските / ясли / градини децата който не си изяждаха храната, пухкавите лелки им я наливаха в пазвите /мястото между гърдите и покриващото ги облекло -за тези от по-младите които не знаят думата пазва /.И до ден днешен моята дъщеря/22г./ не се храни с лъжица защото споменът – от лелката която я е хранила в детската градина с лъжица е наливала супата къде в устата ,къде във врата, а може би и в пазвата – е още жив.С този пример целта ми е не да нападам или да отричам държавните детски / ясли / градини , моля да бъда разбран правилно. Нито едно дете няма да умре от глад /извинявам се за грубото определение /, то само ще си пойска да яде.
В повечето случаи въпросът се състои в това дали ще приемем /говоря аа обществото като цяло / новите неща или ще играем опозиция. Мили хора светът върви напред ,не хулете тези майки преди да са направили нещо. Дайте им к*раж ,нека се пробват ,нека опитат – все пак те ще експериментират с техните деца, а не с Вашите.
Тъй ,че всеки има право на избор и това е една от хубавите страни на демокрацията.
И като се върна назад във времето се сещам как като се появи за пръв път по магазините бутилирана минерална вода ,всеки си казваше -“защо да си купувам вода от магазина , като у дома тече от чешмата“. А сега как е……..?

Петрова
Петрова
09.03.2012 15:49 15:49

Към Деница:
Тъй като уважавам много митодиката на Мария Монтесори и я използвам често ,интересува ме къде,в кой неин труд има информация,че следобедната почивка няма отношение към пълноценното възприемане ? Изключителната интерактивност на автодидактиката на Монтесори изисква нива на концентрация и самоконтрол,достижими само при физически и психически самоконтрол.Доколкото си спомням Монтесори работи предимно с деца със специални потребности,такива ли ще бъдат децата в РК или абсолютно здрави?

Доротея Чаушева
Доротея Чаушева
11.03.2012 18:23 18:23

Никога не бих си позволила да обиждам или да осъждам някого,когото не познавам! Ако не харесвам нещо и мнението ми за него е негативно, предпочитам да го запазя за себе си и да публикувам само положителното! Та коя съм аз да съдя? Вие явно имате нужда да мразите и обиждате – такъв е вашият живот и възпитание…
Ще ви разочаровам, като ви кажа, че не съм помакиня, родена съм във Велико Търново и нямам нищо общо с Хасково освен, че мъжът ми е от този град. Виждам, че имате голям интерес към моето битие, затова оставете координати и аз мога да изпращам автобиографията си, за да задоволя любопитството ви и за да спите спокойно! 🙂
Не бях влизала да чета коментари от 7ми и въпреки, че сега сме на почивка, реших да надникна – прочетох само последния и се отказвам да пиша повече, защото вие сте безнадеждни случаи 🙂 Не всички, разбира се! Има хора, които компетентно и грамотно изразяват мнението си, дори и да не са съгласни с нас…но да ходя да бера гъби :-)))) това беше върхът!
БЛАГОДАРЯ ви от сърце, че:
1. Направихте, статията за нас на първо място в „най-четени“ в този сайт!:-)
2. Популяризирахте нашата идея и кауза и по този начин направихте нещата още по-лесни!
3. Толкова много хора се интересувате от мен, живота ми, семейството ми!

Мама
Мама
11.03.2012 20:55 20:55

Какви са тези глупости бе хора.Ние като сме израстнали в детски градини какво ни е? Не си тормозете децата .Никога не бих си дала детето в такав кооператив.Това е пална простотия .

мама
мама
11.03.2012 21:02 21:02

Доротея много е лестно когато имаш пари и се чудиш какво да правиш.Ако мъжат ти не беше богат нямаше да се сетиш за тая простотия.Ти зашто вземаш храна от кужнята?Как ште готвиш в кооператива?

pedagog
pedagog
14.03.2012 15:38 15:38

До третата си годинка детето има силна необходимост от близост с майката и е най-добре да се отглежда в семейна среда.Около навършване на тертата годинка,с появата на Аз-а,идва необходимостта от общуванане с връстници,от влизане в сюжетно-ролевите игри,за които е нужна по-голяма група деца на близка възраст…Тази възможност я дава детската градина.Несъмнено и детската градина,и РК си имат своите „+“ и „-„…Не разбирам за какво е тази“битка“ тука?!? Не ви ли идва на ум,че можем да седнем и да обсъдим кой с какво може да бъде полезен,та децата ни да растат без липси ?!?

на Бобайко ,Бобайко му
на Бобайко ,Бобайко му
14.03.2012 10:09 10:09

Немой са занимава с проблемите на гражданите,ами си ела на село майци. Снега си торна,патати ша сееме сине.Льопатана и мотикана та чекат.

елена
елена
13.03.2012 17:54 17:54

Благодаря за милите думи!

Дядо
Дядо
13.03.2012 17:14 17:14

Браво Елена!
Ако всички разбираха за какво става въпрос,както ти си разбрала/позволявам си да се обръщам на ти/,то нашата мила родина щеше да изпревари в развитието си много европейски държави.
Нека има повече като теб-с гордост да носят името ЧОВЕК.

елена
елена
13.03.2012 16:08 16:08

Модела е страхотен за малки деца,които така и така трябва да се гледат извън вкъщи.

елена
елена
13.03.2012 16:07 16:07

Аз често си мисля над новата теза-да тръгва от малко на ясла, за да свиква.
Ако беше толкова добре да прекарват деня си в социални контакти с непознати деца,децата от домовете за сираци щяха да са най-щастливи и уравновесени психически.
Те от раждането си са заобиколени от връстници,
ама,не би………..

елена
елена
13.03.2012 15:58 15:58

Чета дискусията от самото начало,много се чудих дали да се включа……..
Според мен идеята е много добра,ако участващите майки имат доверие една на друга,бъдат постоянни и сериозни в начинанието си.
Несъмнено за едно малко дете,до 3 год,най-подходящото място е семейната среда,мама,тати…
Но когато на мама й се налага да работи,какво правим?!
Нима яслата е по-доброто място?!
В подобен кооператив прехода на детето от дома в детското заведение ще бъде много по-лесен.
В малката група,с познатите лели то ще се чувства по-спокойно,по-лесно ще се откликва на индивидулните му нужди.
Защото до 3 год възраст детето има нужда най-вече от обгрижване,а не толкова от целодневни контакти с връстници.
Кооператива е по-добрият избор за малкото дете,пред яслата.
След 3 годишна възраст,потребностите на детето се променят,но няма смисъл да ги коментирам,защото доколкото разбрах,в случая става дума точно за 1-1.5годишни деца.

Дядо
Дядо
13.03.2012 14:32 14:32

Вие като сте израстнали в детските градини не Ви ли научиха ,че в българската азбука има буква „Ъ“. Ама вярно бе това се учеше в училище,но Вие и там сте присъсвали само,щото иначе щяхте да знаете ,че не се пише“какав“,а „какъв“ и не “ пална“ ами „пълна“.

Дядо
Дядо
13.03.2012 12:24 12:24

Ще бъде добре да поканите г-жа Петрова във вашия кооператив.Струва ми се ,че ще Ви бъде много полезна.

Georgi
Georgi
12.03.2012 20:13 20:13

Специално за всички критици – вземете си свалете конските капаци и излизайте от време на време от село!!!… ще ви подейства положително 😉 дори не ми заслужавате коментара…

Браво момичета!

Дядо
Дядо
12.03.2012 13:15 13:15

Абе, чудя се откъде ли са получили възпитанието си тези,които така грубо се изказват и обиждат,след като не са израснали в родителски кооператив??????????????

Анонимен
Анонимен
12.03.2012 12:28 12:28

Това е обща инициатива! Доротея е майката с опит,т.к е членувала в РК преди да се установят в Хасково. Тя е наясно с нещата „от кухнята“. Не мога да разбера какво Ви интересува личния и живот и възможности! Ние сме майки и това е нашият избор!
За тези от Вас,на който им допада този вид възпитание и социализиране мога да кажа,че нещата вървят много добре и ще ви държим в течение със случващото се!
Призовавам Ви да спазваме добрия тон и темата единствено и само да бъде създаването на родителски кооператив в нашия град!
Благодарим за вниманието!

Доротея Чаушева
Доротея Чаушева
11.03.2012 22:38 22:38

Скъпа „мама“ от къде знаеш, че аз и мъжът ми имаме пари или разполагаме с такива? От къде знаеш, че взимам храна от Дусман? Ти май ме познаваш или по-точно си мислиш. че ме познаваш. Организацията на един кооператив е сложно нещо – храната и стопанисването на мястото се изпълняват по график. Ако те интересува наистина как ще готвя за кооператива, а не се заяждаш, с удоволствие ще се срещна с теб да ти разкажа повече.

мнение
мнение
09.03.2012 15:33 15:33

Аз мисля че този кооператив е за свободни майки който се чудят какво да правят и не ходят на работа. Защото ако ходят на работа и дойде тяхното дежурство какво правим тогава? А като гледам кой са на снимките едва ли някоя от тях не работи. Най много момичето с менението или да я наречем софиянката която се е върнала в провинцията от където е. Нямало да ги хранят БИО щото било скъпо цитирам „Тя го приготвя в домашни условия по възможност с продукти, произведени в домашно стопанство – с яйца и месо от село.“ по био от това какво. Биото което го продават да не е гледано в буркани и поливано със божа вода? А ако нямате села отново идва въпроса какво правин? Май ще се наложи и да отглеждате овце за месо. Тъкмо ще се редувате и да ги пасете. Та темата е много обширна. Иначе идеята е добра, ама за съжаление за момента не приложима поне с тези условия който сте изтъкнали.

Петрова
Петрова
09.03.2012 15:01 15:01

Аплодирам мнението на „баба“ ! Светът наистина върви напред и децата са много по-напред от нас.Само че ние също не стоим на едно място,ние също се развиваме и ако желаем бихме могли поне да ги догонваме.
Както винаги истината е някъде по средата-нито детските градини са идеални,нито пък РК е панацея.Важно е нещо да се прави,а не да се критикува отстрани.Искам да пожелая на майките достатъчно силна мотивация,за да успеят и се надявам,че авторът на статията ще ни държи в течение за развитието на този проект.

П.П.И сега има възможност родителите да участват активно в отглеждането на децата.Стремим се да ги приобщим,за да бъдат част от нашата работа в детската градина и от живота на децата извън дома.За съжаление за работещите майки е трудно и проблематично,но ще продължаваме да опитваме.

Петрова
Петрова
08.03.2012 20:12 20:12

Имам едно уточнение: Следобедният сън е задължителен за физически активните деца-сангвиници и холерици.Те изразходват много енергияи не могат да я възстановат,ако не спят.
Методът на свободното възпитание на Жан Жак Русо отдавна не е актуален.Произведението му се нарича“Утопия“ точно по тази причина-не е приложим в реалността.

Петрова
Петрова
08.03.2012 19:59 19:59

Аз съм детска учителка и се надявам да ме разберете правилно ! Приветствам идеята ви,макар да не съм съгласна с вас.Винаги съм искала да попитам и сега имам идеална възможност :
1.Откъде идва у вас тази увереност,че ще направите най-доброто за детето си?Имам зад гърба си дълги години стаж и все още мисля,че всеки ден се уча как да възпитавам.Обяснете ми каква е специалната ви подготовка,която ви кара да се чуствате толкова уверени-детска психология,детска физиология,хигиена ,педагогика ….. ?
2.Това,че ще отглеждате собственото си дете не означава,че ще можете да отговорите на изискванията на държавата.Има държавни образователни изисквания,които децата трябва да покрият.
3.Самият факт,че „следобедния сън, който е по желание“ е удебелен вече ми говори,че не сте наясно с изискванията на възрастта.Децата ТРЯБВА да спят задължително,защото нито физически,нито психически могат да издържат на напрежението.В следствие на това са нервни и агресивни в група.
Много дълъг пост/извинявам се/,но наистина ме интересуват много,много неща и се надявам,да ги споделите.Желая ви успех !

Родител
Родител
08.03.2012 19:04 19:04

А как ще свикне да ходи на училище?Как ще се научи да седи на чин?Или вие дотогава ще направите и кооперативно училище.Не забравяйте скъпи майки ,че детето ви един ден ще порасне и ще трябва да си търси работа и ще трябва да се интегрира в обществото.Вие по този начин го изграждате като егоистична личност,като вълк единак на която всичко трябва да е позволено и всичко да е поднесено на тепсия.Помислете и за това.Аз предполагам ,че не им мислите зло ,но не им правете мечешка услуга.Оставете ги да се развиват и да се забавляват с другите деца и да изживеят детството си така както вие сте го изживяли.

Mina
Mina
08.03.2012 18:29 18:29

Здравейте!Моето дете ходи в общинска детска градина,но въпреки това подкрепям решението на тези майки!Всеки има право на избор-аз съм направила своя и мисля,че нямаме право да осъждаме техния начин на мислене и отглеждане на собствените им деца!Успех мами!!! 🙂

мама
мама
08.03.2012 17:20 17:20

Ясно е че всеки желае най-доброто за детето си.Има различни деца и различни разбирания за отглеждането им.
Към първата коментирала „майка“:Както виждам и на Вас ви е ясно че няма как да се обърне внимание на 30 деца едновременно.Всяка майка и е ясно че е физически невъзможно да си навсякъде:) Ако са 8 деца с двама възрастни е съвсем друго обаче 🙂 Никои не напада специализираните заведения, като градините..Има ситуации и деца за които те са прекрасно място, но защо да няма и други възможности?Идеята не е да си зарежеш детето при роднини…и да си свободен ,а точно обратното „Основното в РК е, че родителите имат активно участие в организиране на отглеждането на децата, в заниманията и обучението им, създават се малки общности, които дават възможност за подкрепа и взаимопомощ между родителите.
Родителите се грижат за наемане на специалисти /музикален учител, учители по езици, рисуване/, организиране на театри и екск*рзии. Разработват самостоятелни теми за заниманията. Допълнително родителите участват с труд по ремонти, снабдяване с продукти, водене на документацията. Така познатите открити уроци в детските градини се провеждат като съвместни занимания дете и родител “
Иска се дори по голяма всеотдайност и грижи от колкото да ги оставиш в градина(ясла).
Към „вивиан“: Разбира се че ще се наложи да посещават и ЦДГ-ни, но когато всяко нещо е с времето си и адаптацията ще се получи 🙂 Това че са по малък брои деца, не означава, че ще настъпи пълна анархия, или ще се угажда на всеки каприз.Идеята е отново възпитание и разбира се колективни занимания, но това, което нито една детска градина не може да предложи, е семейната среда. Децата са малко и всяко едно от тях получава индивидуално внимание. Всяка майка, която идва да дежури се отнася към децата така, както към собственото си дете.

.
.
08.03.2012 16:55 16:55

Фитки!

Доротея Чушева
Доротея Чушева
08.03.2012 16:42 16:42

Заинтересиван, не бих искала да оставям мобилен номер тук, затова можете да пишете на лични съобщения във Facebook – Doroteya Chausheva.

Доротея Чушева
Доротея Чушева
08.03.2012 16:40 16:40

Моля „аман от „съвестни“ майки“ да деде отново мнение, имайки в предвид дадената информация и това, че отглеждам детето си абсолютно сама. Нямам никакви роднини в града! И нека сподели колко е доволна и какви са приемуществата от държавната детска градина пред тези на кооперирането?

Доротея Чаушева
Доротея Чаушева
08.03.2012 16:33 16:33

Скъпи майки, съжалявам за мирогледа ви и за невежеството ви, защото по този начин вредите не само на вас самите, но и на своите деца.

В итговор на ххх, ще кажа само, че децата без проблем се адаптират в градините и предучилище, защото те са си изградили сами навика кога какво се прави. Разбирате ли ме? Сами и с желание! Без някой чужд човек да им го налага. И когато дойде момент да се даде детето на предучулищна, то ще е много по – огранизирано и същевременно без нарушено себеуважение. Никой няма да му е казвал колко е лошо защото не спи, или защото сега не му се яде. Закона за влизане от 4 годишна възраст ще влезе в сила сле 2016. Да сме живи и здрави до тогава!
По коментарите ви разбирам, че сте много далеч от този начин на възприемане и възпитание, затова нека ви дам малко инфо:
Според мен е ясно какви се приемуществата на РК пред държавните детски градини, но все пак за майките, които сега се запознават с темата:
1. В РК членуват не повече от десетина деца, което дава възможност на педагога и дежурния родител, да отдават нужното внимание на всяко едно от децата и да подхождат индивидуално към всяко детенце, според нуждите му!
2. В РК отделянето от родителите става постепенно и плавно – без драматизъм, ревове и тръшкане. Детето не се оставя като пакет пред една врата, а родителя е плътно до него по време на цялата адаптация. Това прави този процес приятен за детето и го кара да ходи с желание в РК
3. Качеството на храната (домашно приготвена от собствените ни ръце), играчките (безопасни играчки, стимулиращи различни качества, например по монтесори метод), дрехите (детето ви няма да се прибере е чужд анцук или без някоя дрешка), чаршафите, ако щете (всичко ще е чисто и поддържано от нас) – всичко е гарантирано от нас самите, защото ние сме тези, които осигуряваме и стопанисваме мястото.
4. Едно майче беше поствала наскоро за насилието на лелките над децата и оправданието им след това „Ами то само падна – ние не сме го видяли кога е станало”. За камерите в ДГ и за разкървавените уши. Това както се досещате е невъзможно в приятелски изграден РК, където всички мамита целим и споделяме едно и също разбиране за възпитание.
5. И най-важното за мен: Няма възпитание в стил казарма, а всяко дете си прави това което му е приятно. Без сравнявания и без нарушаване на вътрешния интегритет на децата.

заинтересован
заинтересован
08.03.2012 16:15 16:15

моля, дайте контакт с вас- интересувам се от идеята- как да ви открия?

мама
мама
08.03.2012 14:12 14:12

За хората които искат да разширят малко повече мирогледа си
http://www.estestveni-idei.com/prod/blog/kooperativ/
информирайте се преди да коментирате и осъждате :)))

ПЕТРОВА
ПЕТРОВА
08.03.2012 13:07 13:07

ТЕЗИ МАМИ ЯВНО СА ЧЕЛИ МНОГО ФАНТАЗИЯ И СИГУРНО СА ОТГЛЕЖДАНИ С ХРАНИ ОТ домашно стопанство – с яйца и месо от село. ТОВА СА ХОРА КОИТО СЕ ЧУДЯТ КАК ДА СИ РАЗНООБРАЗЯТ ДЕНЯ С ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.

вивиан
вивиан
08.03.2012 12:52 12:52

Е, все ще им се наложи да си пуснат децата и на градина, нали е задължителна от 5 години, скоро ще стане задължителна и от 4. Тогава ще им е трудно на децата да се приспособят….ще искат да си правят каквото им скимне, а ще трябва да се подчиняват на „военния“ режим…такъв е живота! А адаптацията е по-лесна, на по-малка възраст. ЛИЧНО МНЕНИЕ!

мама
мама
08.03.2012 21:47 21:47

Децата за които говорим в момента са на възраст 1 годинка до 1год. и 6 месеца.Може би затова имаме всички тези идеи и притеснения да ги оставим, защото са съвсем малки и невръстни 🙂
Към „родител“: Много силни думи „Вие по този начин го изграждате като егоистична личност,като вълк единак на която всичко трябва да е позволено и всичко да е поднесено на тепсия.“ Ами майките които гледат децата си до предучилищна възраст вкъщи с баби и дядовци?? Ние не смятаме да „откриваме топлата вода“.Идеята е по скоро създаването на приятелско затворено общество в което всеки има отговорности.Да може да се разчита на близък човек с когото детето е свикнало и се чувства комфортно.Разбира се посещаването на детска градина е следващ етап, за които ще бъдат подготвени, защото са прекарвали известно време разделени от мама 🙂
Г-жо Петрова моите уважения към коментара Ви.
Да уточня, че през целия ден ще има учител педагог, които ще се грижи за заниманията на децата, а майката помага с всичко останало – да заведе някое дете до тоалетната, да им измие ръчичките, да сервира храната и какво ли още не.
А относно точка 3.Вие сигурно сте напълно права, но ми е интересно за една от реномираните детски градини в града“ Градина по изкуствата“ , там също обедния сън не е традиция и има леглова база само „ако на някой му се приспи“
Аз съм на мнение, че следобедния сън е ползотворен и нужен, и разбира се при 8 деца и 2ма възрастни винаги ще има кои да се погрижи за всяко дете, но като се избегне сравнението „всички спят и ти трябва да си в леглото“

Деница Юлиева-Ангелова
Деница Юлиева-Ангелова
08.03.2012 23:19 23:19

Здравейте! Не знам до колко е важна професията на коментиращите, но явно е по-внушително да се спомене,та и аз съм педагог, също и филолог и действащ преподавател по испански език…имам момченце на 2 годинки и половина,което е най-прекрасното нещо в живота ми, богатия ми опит по тези безобразни и безполезни звена на безплодната ни държавица са поредната строителна площадка, на която грозният скелет на комунизма се е циментирал здраво и гордо…Идеята на тези майки е най-прекрасното и здравословно нещо, което съм чувала и чела напоследък! Апелирам това да се случи във всички градове…нека освободим милите, обезправени педагози, които заради мизерната си заплатичка и „огромното „напрежение вършат тази ужасна работа(..6 часа…ваканции…) , защото, да си го кажем направо-няма вече педагози, които да вършат това, защото са истински отдадени на малките създания, защото педагогът в детските градини е този, който замества майката и изгражда малките ни човечета!И той трябва да е истински човек,а не мрънкащ и оплакващ се клоун, който крещи по децата ни и ги задължава да спят ,за да може да се завре в стаичката за храна и да запали цигара…

Петрова
Петрова
08.03.2012 23:48 23:48

Благодаря Ви за интелигентният коментар.Ще се опитам да бъда на Вашето ниво!
Ако възрастта на децата е до 3год.Инициативата Ви е оправдана напълно.На тази възраст децата приемат само най-близкото обкръжение,заради недостатъчен жизнен опит.След 3 год.възраст/при някои по-рано/формираното съзнание изисква да си намери“място“ в конк*рентна среда.Спирам до тук.
Относно съня-Градината по изкуствата/статута е спорен/ е експеримент според мен.Вие имате ли аргумент,че тази организация се отразява ползотворно на децата ? Никой не си е направил труда да проучи и направи сравнителна диагностика на успеваемостта на децата от различни градини.Моите възпитаници са 86 % пълни отличници до 3 клас и продължават да идват в градината, въпреки „военния“режим.Ефекта на възпитанието е с отсрочка във времето и обикновено ,когато се констатира грешка вече е късно да се поправи.Това Ви МОЛЯ-преди да започнете бъдете внимателни,защото „Не трябва детето да прави каквото си иска,но винаги трябва да иска това,което трябва да прави“ !

баба
баба
09.03.2012 13:53 13:53

Болно ми е като чета някои от коментарите. Все още обществото ни не се е осъзнало и научило да изразявя мнение с достойнство. Без нападки и обиди. А не е ли по-добре да се научим да приемаме и чужда гледна точка и от позицията на опита да дадем съвет и да пожелаем успех в начинанието? Всеки има право на избор.
Може да съм баба, с деца и внуци, но аз се уча от децата, те са моето училище цял живот. Училище, на което ходя с радост всеки ден.

баба
баба
09.03.2012 13:32 13:32

Браво на инициативните майки!!! Стига с консервативното мислене! Всички малки същества са от ново поколение хора. Това са хора от шестата раса, която ще променят света към по-добро. Тези деца налагат, молят, крещят, изискват
ново отношение към тях, не ги ли чувате? Жалко ако е така, мили майки,възпитатели и педагози. Жалко за вас! И няма никакво значение кой колко и какъв опит е имал с тях в отглеждането им. Нищо не е такова, каквото беше и няма да бъде. Светът върви напред, а не назад.

edno mam4e
edno mam4e
09.03.2012 12:06 12:06

много кмоментари,много нещо…но това мисля е добре,защтото в спора се ражда истината:)
май първо трябва да се конкретизира възрастта на дечицата.Ако става въпрос за1-3 год.може би е добра идея,тъй като те са все още много малки.НО за дечица над 3 год не съм много съгласна.Детските градини днес не са това,което са били преди!!!Моето детенце ходи на градина от 3 год и никога не сме имали проблем(напротив-харесва му).В ДГ днес почти нищо не е задължително-нито трябва да изяжда цялата порция,нито пък да спи,ако не иска или да рисува,ако не му се рисува.Храната е на необходимото ниво.Детето се научава да контактува самостоятелно с връстниците си9както с приятелчета,така и с деца,с които не се разбира добре)Да не говорим,че децата излизат много добре подготвени за 1ви клас.Имат допълнителни занимания-хореография,гимнастика,футбол,рисуване,моделиране,английски език и мн.др.
В този смисъл аз съм мнооого доволна от нашата ДГ и пожелавам на всички деца да нямат никакви проблеми с ДГ.Все пак там не ядат деца 🙂 и точно това трябва да го знаят и малките преди да трагнат на ДГ.
А на родителите от РК,ще пожелая успех,защото всеки родител би трябвало да знае и да усеща кое е най-доброто за детето му:)

мама
мама
09.03.2012 11:19 11:19

:)))))))) Сигурно ще да е така:))))))))
Абе хора много възмущение , много критика и всички учудени! Защо не са всички учудени и критични като кажат за някое дете “ гледах го вкъщи, домакиня съм…до 5 години“ Или „гледат го баба и дядо „:))))Всички притеснения че ще станат невъзпитани, аутсайдери, глезени… нищо ново, а такъв упрек за социализация :))))
Хубав ден , Мамчета

АЗ
АЗ
09.03.2012 11:16 11:16

Много интересно. Всеки да прави, каквото си иска, но ние ще налагаме, че Детските градини са по – лош вариант от РК и всички трябва да се съгласят. Не го разбирам това. Уж всеки е свободен за собствено мнение, но трябва да се съгласи с нас. Не го възприемам РК и точка. И не се чувствам длъжна да убеждавам някого във възгледите си. След, като вие го възприемате, ок, действайте. Но не насаждайте в обществото, че вие сте единствените, които мислят и правят най – доброто за децата си. Това което днес правим за децата си може да бъде оценено след години, не в момента.
Влагате твърде много енергия да убедите хората в правотата си. Суета ли е това или вие самите изпитвате коле*ания?

jana
jana
09.03.2012 11:07 11:07

eto zaradi takiva maiki,koito ne u4at decata si na disciplina,posle se prakvat gadnite ligliovci,koito si mislqt,4e vsi4ko im e pozvoleno.ama to sigurno i roditelite sa takiva.

вики
вики
09.03.2012 10:45 10:45

Хора, съвземете се. Какво мислите, че се прави в държавните ДГ. Има си строг режим на храната. Ако не всеки ден, то най-много през ден има проверки за контрола и качеството на храната. Вече е въведено в 10часа да се дават плодове. Храните са променени . Държи се на здравословното хранене. Поинтересувайте се. След закуска с децата се провеждат занимания по съответните предмети за деня, съобразени с ДОИ. Нито едно дете не се кара на сила да участва в заниманието. Ако не иска ок. Но определено няма да иска един, два, три пъти. След това му става интересно и само отива. След това има свободни игри и тогава ва’ето дете може да рисува, друго да моделира, трето да скача и т.н. На обяд няма как едно дете да легна да спи, други две да си играят, та нали ще му пречат. Това скъпи майки се нарича социализация. Не ви упреквам, а ами се замислете, разпитайте, не си правете децата опитни мишки.

мама
мама
09.03.2012 9:56 9:56

Като начало всеки родител си преценя колко време да идва заедно с детето си за да свикнем всички едни с други 🙂 Учители, родители , деца.
Но всеки родител от РК е длъжен да „дежури“ 1 ден там.Ако например са 10 деца , на мен се пада дежурство на всеки 10 работни дни веднъж( 2 пъти в месеца).Кои дни са ми възможни да дежуря се разбираме по между си, като напълно се съобразяваме с работодатели и възможности.
Разковничето според мен е там, че в по малка групичка деца, разболяването е по вероятно да се размине.Това че няма да взимаш седмици за болнични на детето , според мен лично ми гарантира повече сигурност в запазването на работното си място.А за два дни месечно е възможно да се вземе платен, неплатен отпуск…смени и т.н.

мама
мама
09.03.2012 9:31 9:31

Към Жаклин: Напълно сте права, че липсата на места в СФ е накарало майки да постъпят по този начин.Но и в нашия град има майки принудени да доверят децата си на баби или роднини, защото са болнави и отиването 5 дни на градинка им коства 15 дни оздравяване 🙁 Преимуществото е че по родните си места всеки има роднини и прибягва до тях.
Всеки има своята причина да се „оглежда “ за алтернативни начини освен ясли и градинки.
На въпросите ти от т.1,2,3, отговора е един – ние не подкрепяме свободията.Мога само да цитирам
г-жа Петрова „“Не трябва детето да прави каквото си иска,но винаги трябва да иска това,което трябва да прави „“
Това е много точно казано и изчерпва напълно всичко което се опитваме да обясним. Благодаря още веднъж 🙂

Деница
Деница
09.03.2012 9:29 9:29

В доста училища вече , за съжаление частни засега, влезе, слава Богу, световния тертип, разбиващ глупавото мирно седене по чинове,останал още от класното обучение(18в)!!! Хиляди научни трудове доказаха, че мирното стовне на едно място спира развитието на малкия човек. Колкото повече се движи,толкова повече възприема околния свят.Трябва да се обновяваме, а не да си стоим в удобно-уютното минало,защото там ни е по-спокойно;)
Проучете и сравнете сработващи и несработващи методи и системи,защото вече по цял свят има от всичко,просто се поинтересувайте.
И мен ме интересува това за работата,може би трябва да се намерят спонсори и програми за развитие от Европа, глупавата ни псевдо държава няма да има възможност за подкрепа на подобен проект.

втория
втория
09.03.2012 8:59 8:59

Аз едно нещо не можах да разбера. След като майките сте ангажирани с децата как ще ходите на работа или няма да ходите. Моля обяснете ми

Жаклин
Жаклин
09.03.2012 6:05 6:05

Идеата добра,но за деца до определена възрастова граница.
Прекалената демкрация в много държави доведе до хаос в училища и градини и сега масово търсят начини да се справят с детската агресия,алкохолизъм,наркомания и тцн.
Не ,че смятам РК виновен за това а именно ,че тяхното общество искаше свобода на отгреждане да не се подтиска детето да не му се налагат наказания да не се карат на детето еее вижти в една Англия след масовите палежи ,кои бяха по вечето участници.
Колкото до детските градини факт е ,че там работят голям учители непрофесионалисти не поспециалността си и повечето са по роднинска линия на този и онзи.
Но се питам коя квалифицирана учителка със самочувствието на добър специалист ще работи с 27 или 30 деца за 400 лв.
Искренно се надявам РК да има положителни резултати ,но много бих искала да задам контра въпрос:
1.Относно съня…Ако децата ви в училище не желаят да седят на чин а на земята и какво учителката да ги остави защото ще ги травмираили да си изпълни задълженията по закон?
2.Ако децата ви в училище не желаят да имат час по физ.възп. защото не им харесва и учителят да напише мотивирано писмо към Министъра на образованието вижте аз ще работя по др.правила а не по Държавно образователните и няма да карам деца ,ккоито не желаят да учат някой предмет и няма да им пиша 2 ли ?
3.Вие родители от РК наясно ли сте ,че 99 % от децата не желаят да се занимават с уроци и задължителни дисциплини и тогава какво правите вие?Обвинявате училището,учителя, министъра или по късен етап детето не стигне до никъде с прекалената свобода обвинявате себе си осъзнали грешката от постъпките си?
Живеете в Общество не в изолирана джунгла и трябва всички да се приспособим към това общество.
В този ред на мисли почва да ми става интересно,че думата интеграция май ще стане още по популярна но не само зе един етнос а като цяло за всички.
Надявам се да бъда разбрана правилно ….адмирации за РК и една отметка…в София постъпиха по този начин от липса на места в детските градини а не толкова,че това е най доброто възпитание за децата им.

Деница
Деница
09.03.2012 0:18 0:18

Към утопиите спада и „1984“ на Оруел,кажете ми с ръка на сърцето, че светът ни не е пострадал не веднъж или два пъти от „утопичните“ уж невъзможности“, описани в нея…
Нищо в този живот не е задължително, в едно демократично общество и малкият човек трябва да има избор! Детето ми от месеци не иска да спи следобед, а е безумно активен по цял ден.Аз също не спях следобед,не можех,ораганизмът ми не го иска и сега е така, а споменът ми от детската градина се обвързва с кошмарното усещане за наложена воля, набивани комплекси, ужасна храна и безумно отношение…“сега се спи следобеден сън,не е време да ходиш до тоалетна…“и прочие. Нищо не може да ме убеди, че нещо се е променило оттогава, доста заведения посетих в София сега, когато съм вече почти на 30. Не искам да обобщавам, но, ако има изключения, те само ще потвърдят правилото. И , след като ще се позоваваме на факти,защо да не споменем „Монтесори“, диагностиката в това отношение е отдавна направена.

майка
майка
08.03.2012 10:49 10:49

КОКОШКИ! Чудят се на кого от роднините да си дадат децата да ги погледа, ако може повече време, но като стане въпрос да се плюе някой те са първи.
Нека тези майки да отидат да работят в детските градини или ясли с по 30 и повече деца в група и да изпълняват желанията на всички деца, на техните майки, бащи, баби, дядовци, лели и т.н.

Back to top button