Хасково

Наводнените райони се разминаха със заразите

БисерНяма установени случаи на заразни заболявания в засегнатите от наводненията райони в Хасковска област, съобщиха от Здравната инспекция.

Вече мина повече от месец от бедствието и ако имаше зарази, те вече трябваше да се появят, коментира директорът на „Надзор над заразните болести“ д-р Снежана Иванова.

Все пак има още 15 дни до изтичането на инкубационния период на хепатита, който е до 45 дни, така че не е на 100% сигурно, че няма да има проблеми, застрахова се тя.

Бисер

д-р Снежана Иванова

В общините Харманли, Любимец и Свиленград ще бъде препоръчано на хората да се ваксинират срещу хепатит. Вече са поръчани над 400 дози за децата в районите на бедствието, уточни д-р Иванова.

През миналия месец заболеваемостта в Хасковска област е под нормалната, обобщиха от РЗИ. Регистрирани за 23 случая на хепатит, при 48 за януари. При болните от остри респираторни заболявания има леко покачване.Миналата седмица те са били 155 на 10 000 души.

Епидемиолозите алармираха за опасност от зарази, пренасяни от насекоми. Тигрови азиатски комари са открити в Бургас. Те са опасни, тъй като пренасят два вида хеморагични трески – денга и чукунгуня, каквито по нашите земи не са срещани досега.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button