Хасково

Още трима от Хасковско лъснаха като агенти на ДС

Досиета, архивЗаместник – декан и двама ръководители на катедри във ВУЗ-ове от Хасковска област лъснаха като агенти на бившата държавна сигурност. Това стана ясно от публикуваните справки на сайта на Комисията по досиетата.

Най-висок пост от тях е заемал Апостол Апостолов, който е ръководел катедра в Икономически университет – Варна през 2006 и 2007 година. Апостолов е родом от Хасково. Вербуван е през 1989 година от о.р. Свилен Янев. Осъществявал е сътрудничество с МВР – Варна. Псевдонимът му е бил „Наско“ и е бил резидент.

Резидентът е високо квалифициран и надежден секретен сътрудник на органите на ДС, чиято основна задача е да ръководи, възпитава и обучава агенти и доверени лица. За резиденти са се вербували идейно убедени и предани на партията и народната власт лица, предимно членове на БКП, които имат авторитет сред обществото, притежават висока обща култура, политическа и специална подготовка.

Доц. д-р Апостол Атанасов Апостолов и към днешна дара работи в Икономически университет – Варна като преподавател по Философски науки към Факултет „Управление“.

Агент на бившата Държавна сигурност е бил и хасковлията Иван Тонев Димитров. Той е родом от село Равна гора. Псевдонимът му е бил „Консултанта“. Иван Тонев е работел заместник – декан по учебната дейност и административна дейност към Софийския университет от 2003 до 2011 година. 

Харманлиецът Христо Луков Матанов пък е бил агент „Петър“. Той е бил ръководител катедра „История на Византия и Балканските народи“ в Историческия факултет на Софийския университет от 2003 до 2007 година.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Възпитаник
Възпитаник
14.03.2012 13:44 13:44

Като своеобразно продължение на статията, бихте могли да добавите следното: доц. д-р Апостолов е висококвалифициран, ерудиран, културен, интилигентен и добросъвестен преподавател, уважаван член на академичната общност в страната! Едва ли биха се намерили студенти, но и да има текива, те са малцина, които могат да кажат нещо лошо относно практиката му по негов адрес!

ОР-ДС
ОР-ДС
14.03.2012 14:00 14:00

Докога ще се изсипва помия по такива ЕРОДИТИ?Че като са били агенти не са защитавали интелесите на държавата ли а???

илия
илия
14.03.2012 15:01 15:01

Няма нищо достойно в това да си бил агент,резидент или обикновен доносник на най-мракобесната структура на комунистическата държава,избила и инквизирала десетки хиляди свободолюбиви българи и пряко отговорна за избиването на също толкова в лагерите на комунистическата държава!

Мракобеник
Мракобеник
14.03.2012 16:39 16:39

Тоя Илия как ли сме го пропуснали??? Ааа, той беше партиен секретар и активист на БКП, затова отърва „Белене“.

Анонимен
Анонимен
15.03.2012 8:58 8:58

Илия не плюй срещу вятъра!!!

Back to top button