Хасково

Болниците от областта с декларация за равномерно разпределяне на средствата

Срещата на управителите на болнициВсички 10 болници в област Хасково, които имат договорни отношения със Здравната каза, излязоха с декларация с искане за равномерно разпределяне на средствата от страна на НЗОК между лечебните заведения в цялата страна.

Прогнозните стойности за дейности по клинични пътеки отново са базирани на определен от НЗОК бюджет за региона, не са аргументирани и адекватни да гарантират своевременна и достъпна болнична помощ за населението от областта през 2012 година“, се казва в декларацията. 

Документът бе подписан от управителите на многопрофилните болници в Хасково, Димитровград, Харманли, Свиленград, специализираните болници в Хасково, Любимец и  Тополовград, Центъра за кожно-венерически заболявания и Центъра за психично здраве в Хасково.

В декларацията медиците твърдят, че разпределението на средствата от НЗОК става по неясни за обществото методика, критерии и съображения. Инициаторите на декларацията прилагат и таблица за прогнозните бюджети на области, съпоставими по население и брой структури с Хасково. От нея ясно се вижда, че парите, заделени за област Хасково, които са близо 21 милиона, са два пъти по-малко от тези, предвидени за Пазарджик. Дори  области с осезаемо по-малобройно население като Сливен и Враца са с около 25% по-висок бюджет от този на Хасково.

Срещата на управителите на болнициДекларацията бе връчена на директора на РЗОК – Хасково д-р Павлина Куюмджиева с предложение за допълнително въвеждане на ясни показатели и критерии по региони, групиране съобразно сходния им наличен технологически и специализиран човешки ресурс.

В декларацията медиците припомнят още, че Хасково е една от областите с критично нисък брой болнични легла на глава на населението и всяка следваща рестрикция в бюджетен или структурен план, ще рефлектира върху пациентите и ще наруши правото им на равен достъп до медицинска помощ.

За да бъдат исканията на болниците в Хасково чути, управителите им днес взеха решение за създаване на регионален съюз на болниците „Марица“. 

Копие от декларацията ще бъде изпратено до парламентарната комисия по здравеопазване и до управителя на НЗОК.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button