Хасково

И Александровската гробница с интернет сайт

СайтътМузеят на тракийското изкуство край хасковското село Александрово вече има интернет страница. В глобалната мрежа историческата забележителност може да бъде намерена на www.alexandrovo.com. 

Сайтът бе представен официално снощи в Хасково. Специален поздравителен адрес до Туристическия информационен център, община Хасково и кметството в село Александрово изпрати Диана Димитрова, съпругата на откривателя на гробницата археолога Георги Китов. „В днешно време туризмът започва в интернет. Ако там продуктът е представен атрактивно, хората ще научат за съществуването му изобщо и ще пожелаят да посетят и мястото.“, се казва в поздравителния адрес. 

Успех на новия сайт пожела и извънредният и пълномощен посланик на Япония в страната ни Макото Ито. „Надявам се сайтът да привлече още повече посетители от България, Япония и чужбина“, се казва в писмо, изпратено от Макото Ито.

Haskovo.info припомня, че уникалната тракийска гробница от IV в.пр.Хр. бе открита от екип археолози, ръководени от покойния Георги Китов през 2000 година. Могилата се намира в непосредствена близост до селото Александрово. Предназначението на гробницата е било да даде последен приют на някой от тракийските владетели, чието име остава тайна за нас. Със своите стенописи и архитектура тя е един от бисерите на тракийското културно наследство по нашите земи и се нарежда сред най-големите съоръжения от този тип, открити до сега.

През май 2009 г. отвори врати Музейният център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“, в който е разположено точно копие на намиращата се в непосредствена близост Александровска гробница. Проектът стана възможен благодарение на японското правителство, което финансира инициативата с 2,866 милиона долара.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button