Регион

Българи и гърци проучват скалния орел

Царски орел, илюстрацияБългарското дружество за защита на птиците и Гръцкото орнитологично дружество започват двегодишен съвместен проект за проучване на скалния орел в Родопите. На територията на Източните Родопи приоритет за нас е районът на Маджарово, информира координаторът от българска страна Цветомира Йоцова.

Основната цел е да се постави основата на бъдещи наблюдения на скалния орел в Родопите от двете страни на границата. По време на теренната работа ще бъде събирана и информация за заплахите за скалните орли и за други редки хищни птици в района, защитени от закона. Заедно с експерти-орнитолози ще работят и доброволци. Екипите ще регистрират известни досега гнезда и ще търсят нови двойки скални орли.

От най-дълбока древност скалният орел е използван като ловна птица наред със соколите и ястребите. В района на Природозащитния център в Маджарово той може да бъде наблюдаван заедно с още 152 вида птици – част от богатата жива природа на този край.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button