Регион

Почетоха Деня на космонавтиката в Узунджово

ПразникътМеждународния ден на космонавтиката и авиацията – 12 април бе почетен по традиция в хасковското село Узунджово.

„На този ден през 1961 година е станал първият в историята пилотиран космически полет на Юрий Гагарин с кораба „Восток“, припомни на събралите се жители пред Мемориалния комплекс „Нашето летище Узунджово“ председателят на Дружеството на запасните офицери Васил Димов

Слово по повод празника произнесе полковникът от запаса инж. Стоил Костов. „На 12 април 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич – 9 часа и 7 минути московско време Юрий Гагарин излетя и направи с кораба „Восток“ една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.“, припомни Костов. 

Тържествената програма продължи с песни, изпълнени от групата към местното читалище. 

Следващата цел на узунджовци е да отбележат подобаващо предстоящите две паметни дати. Това са  6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия и 9 май – Ден на Европа, но и Ден на победата, обясни Васил Димов. Тържеството тогава ще бъде пред паметника, където са изписани имената на стотината узунджовци, загинали в Балканската война, но денят все още се уточнява, поясни Димов.

Празникът Празникът
Празникът Празникът

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
НЕЛЬОТЧИК
НЕЛЬОТЧИК
12.04.2012 13:17 13:17

Еийй,Васко еий Димов кога беше офицер,кога беше младежки деятел,кога беше в Не*иддак и пишеше любовни писма на някои люде?И кой те избра за председател на дружеството.Иначе че се почитат тия велики дати браво Вася-комсомолец молодой…

Back to top button