Хасково

Нощно наблюдение на небето над Хасково за деня на астрономията

Наблюдения на небетоДемонстрационно наблюдение в центъра на града за гражданите на Хасково организира тази вечер Астрономическата обсерватория при Младежки център с ръководител Йоана Кокотанекова.

Поводът е  Международният ден на астрономията. За него не е определена точна  дата: отбелязва се в периода от средата на април до средата на май, в деня, когато Луната е във фаза най-близко до първата четвърт.

Хасковските почитатели на древната наука и любознателни деца и възрастни наблюдаваха с интерес нарастващия полумесец и други обекти, видими в нощното небе.

За първи път празникът е отбелязан през 1973 г. в САЩ  и става популярен в много страни.

Тази година денят на астрономията съвпада с годишнината от извеждането в орбита на космическия телескоп „Хъбъл”. Той е  създаден като съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция, научиха още дошлите на площад „Свобода”.

 Наблюдения на небето  Наблюдения на небето  Наблюдения на небето

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button