Хасково

Дарителите на общината в публичен регистър само ако искат

Снимка Георги ДаскаловВсички дарения на община Хасково ще бъдат включени в публичен регистър, освен ако дарителите не пожелаят да останат анонимни. Това гласи текстът на приетата от Общински съвет Наредба за управление и разпореждане с общинска собственост.

На даренията е посветен цял раздел в наредбата и тяхното регламентиране в специален подзаконов акт се случва за първи път. Даренията до 100 000 лева ще се приемат от кмета, а над тази сума – от Общински съвет. Това обаче не означава, че приемащият ще се разпорежда с парите, уточниха съветниците в залата. Разпореждането ще става по волята на дарителите.

От ГЕРБ предложиха няколко промени в предварителния текст. Сред тях беше намаляване на стойността на даренията, приемани от кмета от 100 000 на 10 000 лева и задължителното обявяване на всички дарители. Те обаче бяха отхвърлени.

Има дарители, които желаят да останат анонимни, обяви бившият председател на общинския съвет Делян Делчев. Беше даден пример с дарение от 200 000 лева за Дом „Асен Златаров“, които и досега стоят неизползвани, тъй като домът предстои да бъде закрит.

На днешното си заседание местният парламент гласува още община Хасково да вземе кредит до 2 милиона лева за покриване на разходите по проекта за инфраструктура в бившите вилни зони. Новите управители на диспансерите ще имат право да извършват и медицинска дейност в тях. Съветниците дадоха и съгласие в село Стамболийски да бъде изграден молитвен дом.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button