Регион

В Свиленград представят възстановка на килийно училище

Паметникът на Вазов в СвиленградВъзстановка на занятията в някогашното килийно училище представят в Свиленград в Международния ден на музеите. Така Общинският исторически музей отбелязва 140 години от учителстването на Иван Вазов в Свиленград.

Участват ученици от ОУ „Ив.Вазов“, които миналата година заедно с учители, родители и дарители издигнаха паметник на своя патрон.

Иван Вазов е учител в Свиленград през 1872-73 г и член на читалищното настоятелство. По препоръка на Българската екзархия в Цариград той преподава четене, писане, география и закон Божи в най-старото училище- при църквата „Св. Троица“. След Освобождението на Свиленград от османско владичество през 1913 г градските власти наричат улица на негово име. 

През януари 1913 г Вазов публикува стихотворението си „На Свиленград“. През 70-те години на миналия век роденият в Свиленград композитор проф. Александър Текелиев пише музика по стихотворението. Песента е записана на грамофонна плоча, издадена от тогавашния „Балкантон“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button