Хасково

Откриха официално родителския кооператив в Хасково

ОткриванетоПървият родителски кооператив в Хасково вече е факт. Той работи от началото на май, но официалното му откриване бе в края на миналата седмица.

Кооперативът се помещава на първия етаж от къща, която разполага със собствен двор. В него засега се отглеждат 6 деца – 3 момичета и 3 момчета на възраст от 1,3 до 3,6 годинки. За тях се грижат както майките, така и педагог от Димитровград с дългогодишен стаж, който работи с малчуганите по утвърдена програма.

Откриването Къщата, в която кооперативът се помещава, разполага с 4 стаи – 2 стаи за активни и тихи игри, спалня и кухня. Има и тоалетна, където към мивката е пригодена стълбичка, за да могат децата сами да се мият.

Мястото е достатъчно и дори позволява в родителския кооператив да се отглеждат 9 деца, разказа пред Haskovo.info инициаторът Доротея Чаушева. 

Равносметката след първия месец е такса за всяко дете от около 70-80 лева. Парите дори са повече от необходимото, но с остатъка ще бъдат закупени дърва за отоплението през зимата, допълни Чаушева.

Откриването По думите й кооперативите в страната непрекъснато растат. Мрежата на родителските кооперативи в София дори е внесла проектозакон, който ще се гледа на първо четене в Народното събрание през септември. Целта е да се узаконят кооперативите, за да може организациите да излязат от сивия сектор.

„На този етап единствените варианти да сме законни е да регистрираме неправителствена организация или фондация, което обаче не отговаря на нашата дейност – да отглеждаме децата си, спазвайки определени стандарти и норми“, коментира Чаушева.

Кооперативите са алтернативна форма за отглеждане на децата на възраст под 6 години, обединени в малки групи. Основното в тях е, че родителите имат активно участие в отглеждането на децата, в заниманията и обучението им. Родителите участват с труд по ремонти, снабдяване с продукти, водене на документацията.

Откриването Откриването

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

21 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Дядо
Дядо
04.06.2012 11:09 11:09

Браво на организаторите! Тази форма е позната по света. Някога, у нас е била почти традиция на село по време на усилена кърска работа. По добросъседските и роднински закони, разбира се. В края на 70-те години на миналия век също се поде такава инициатива. Раждаемостта бе ниска, имаше недостиг на работна ръка, майките излизаха 3 години в отпуск. Липсата на закони за основа на подобна дейност погре*а добрата идея, може би чак до днес. На добър път на начинанието! Дано бързо намери почва навсякъде и се регламентира нормативно като алтернативна и предпочитана грижа за малчуганите…

гост 2
гост 2
06.06.2012 15:22 15:22

Точно така-във вашите очи това е най-добрият вариант,но в нечии чужди може да е най-неуместния.
Всеки тук си изказва личната позиция,затова не се обиждайте,когато хората си изразяват мнението.
Едва ли някой е дошъл да ви прави забележка защо и как си гледате децата,но тук всеки може да си изрази личната позиция по въпроса.
А относно определянето на учебна програма от непрофесионалисти-това е адекватно ,докато децата са малки,тоест на практика липства учебна програма.
Когато децата са по- големи има специалисти-министерство на образование и т.н и т.н,все хора,чиято работа е да определят за конкретната възраст какъв минимум от знания трябва да има едно дете,за да е на равен старт с останалите в училище.

гост 2
гост 2
06.06.2012 15:23 15:23

А за новост,не е новост.
Родителският кооператив се практикува от много години и всеки средно интелигентен човек е запознат с особеностите на този вид отглеждане.

usmivka
usmivka
06.06.2012 16:02 16:02

Здравейте, ЗЛОБАРИ!!! Познавам лично и организаторката и възпитателката, на много високо ниво са! Мога само да Ви кажа, че от злобните коментари единствено лъска завистта и комплексите Ви! Идеята и реализацията са страхотни! БРАВО МОМИЧЕТА!!! Много да Ви върви!

гост 2
гост 2
06.06.2012 16:24 16:24

usmivka,с подобни нервни изблици не им правиш услуга,да знаеш!
Това показва единствено вашето ниско интелектуално ниво/да не кажа по-силна дума/ и неспособност да разясните и защитите тезата си.
Моят съвет към организаторките-Ако искате да привлечете още съмишленици се научете да отстоявате спокойно и уравновесено идеите си.
С подобно отрицание-„те ми говорят така,защото ми завиждат,защото са злобни“,само губите.Хем настройвате малкото хасковско общество против себе си,хем ставате смешни.
И 5-6-те места,които искате да запълните още дълго ще стоят празни.

КООПЕРАТОР
КООПЕРАТОР
07.06.2012 8:17 8:17

Т К З С-знае ли някой от тук драскащите какво означава това а?По закон кой трябва да гледа децата,защо се дава майчинство на майките,някои майки не връщаха ли пари на държавата и ореваха всичко а???

майчинство
майчинство
07.06.2012 8:40 8:40

Те гледат да се оттърват от децата си още на по 1 годинка,после ми се бият в гърдите колко отговорни родители са.
Отговорният родител, след като не работи,си гледа детето вкъщи.
А ако му се ноложи да работи,спира да взима майчинство.
Но като гледам едва ли някоя от онези майки работи……
Ама в кооператива е по-лесно-даваш няква мизерна заплата на лелката и тя цял ден ти гледа детето,а ти чукаш лаф с другите , плюеш по останалите родители и си „вярваш“ колко си велик,щом си се вмъкнал в кооператива.

kam usmivka
kam usmivka
07.06.2012 21:07 21:07

za koe da im zavijdame?
Koito ima 60 lv za ob6tinska gradina ,ima i o6te 10-20 za kooperativ.
Ako nqkoi tolkova e iskal deteto mu da e tam,4e 4ak da zavijda,6te6e da otide i da go zapi6e.
Kato gledam nabirat deca.
Pak znam li moje samo poma4eta da dopuskat

direktno
direktno
08.06.2012 18:45 18:45

e*aTI, SMESHNICITE STE I ZADRASTENIACI!!! HORATA SA NAPRAVILI NESTO INTERESNO I RAZLICHNO V GARDA , A VIE PLUETE! PLUJTE, TO V T’VA HASKOVO, K’VO DRUGO DA PRAVITE :-)))

Боги
Боги
06.06.2012 10:30 10:30

Максималния брои деца е 9, 10 и разбира се няма да надвишим тази бройка, защото това е максимума за такъв вид отглеждане….
1.Ще поясня че ние нямаме намерение да се съревноваваме с които и да било родители.За мен това е най-доброто, във вашите очи е друго, трети читател също знае най-доброто за детето си…и това наистина е най-доброто за всяко дете, защото семействата си знаят как да постъпят с отглеждането им.
2.Каква е разликата между ДГ и РК?
В РК родителите имат равноо участие в
задачите на кооператива – това отличава кооперативната организация от
обикновената частна детска градина, където външен персонал се занимава с
извършването на всички дейности по обучение, администрация, поддръжка,
чистене и гледане на децата.
В РК родителите участват активно при избора и наемането на персонал, имат глас
при определянето на учебна програма и целевите обучения, др.
3.Основните хора които се грижат за децата в кооперативите са родителите, средата е близка до семейната, родителите осъществяват контрола и организацията на работа,контрол върху храната, което е най-голямата гаранция , че те го правят съвестно.
4.Всеки кооператив си създава правила според нуждите на участващите в него.

И отново към гост2: Уверявам те че всички участници в РК в Хасково, сме достатъчно интелигентни, затова никога не сме определяли едни родители като по-добри от други родители.Това определяне за добро и лошо е много индивидуално…Всеки родител е най-добрия за собственото си дете.

TG
TG
06.06.2012 10:27 10:27

Не става дума за подценяване или пренебрегване на ДГ, а просто различен начин на отглеждане на децата.
Разбира се, че всеки предприел такава стъпка смята, че това е най-добро за детето му и постъпва по най-добрия начин. Това в никакъв случай не означава упрек към чуждия избор.
Не съм част от кооператива в Хасково, но ми се струва, че тяхното позланието НЕ е „ние сме по-добри“, а „ние правим нещо различно, искате ли да научите повече“

гост 2
гост 2
06.06.2012 9:06 9:06

Казвате за предимствата на малките групи,О.К.
Но в статията пише,че търсите още деца,тоест и вашата група ще подмине 10-12 бройки.
Те и в яслата дефакто ходят толкова деца в една група.
Пък и сте недоволни,че някой по-горе определи постъпката ви като „родителска безотговорност“,а вие си позволявате да наричате родителите,даващи децата си в държавна ДГ по-безотговорни и неангажирани от вас.
Не е дразнещ факта,че сте си направили кооператив.
Дразнещо е непрекъснатото сравняване с държавната ДГ,подценяване и пренебрежение към държавната ДГ и родителите,ползващи я.
Правете,каквото си искате,но не си мислете,че сте по-добри родители от тези ползващи държавни ясли и градини.

Анонимен
Анонимен
04.06.2012 13:18 13:18

Ами дтските ясли и градини за къв чеп ще са?По 8-10 деца колко къщички ще трябват а?И какво значи,кооперативите в страната непрекъснато РАСТАТ,ако се каже увеличават се е друго нещо нали.И тоя дядка колко ли внучета има зачислени да ги гледа та затова дава акъли…

гост 2
гост 2
04.06.2012 16:30 16:30

Тези родители като са толкова свободни,че участват активно в отглеждането на деца,защо не си ги гледат вкъщи?

Веси
Веси
05.06.2012 9:48 9:48

До Гост: В детските градини няма места ако не сте забелязали!

абв
абв
05.06.2012 10:45 10:45

В коя точно хасковска градина има недостиг на места?
Недостига на места е софийски проблем,в Хасково такъв проблем няма.

123456789
123456789
05.06.2012 11:04 11:04

Какво стави с тези млади семейства? Хубави или лоши, но закони в тая държава, все пак, има! Мисля, че вече и 5-годишните задължително трябва да посещават ДГ. В първи клас не ги записват без удостоверение за завършена подготвителна група в ДГ.
Те си намерили опитен педагог… Кой се интересува от това? Кой ще одобри програмите, учебните планове? Кой ще следи за качеството на храната и за безопасността на децата? Кой е отговорен, ако нещо лошо се случи на тези дечица?
Какъв кооператив; какви пет лева?
На това му казвам родителска БЕЗОТГОВОРНОСТ!

оптимист
оптимист
05.06.2012 17:10 17:10

Вече не се очудвам на коментарите. Типично по БЪЛГАРСКИ! Важното е да се плюе, да се отрича всичко ново, да се поставят диагнози /“родителска безотговорност“/, да се обижда. Затова сме на тоя хал българиноооооо…..! Никаква надежда!!!

абв
абв
05.06.2012 20:02 20:02

Не се пише „очудвам“,а „учудвам“…..
Пред обръщението „българинооо“ има запетая……….
Преди да поучавате хората и да се мислите за „хайлайф“ се научете да пишете грамотно!

TG
TG
05.06.2012 22:31 22:31

Тези млади семейства живеят в свободна правова държава и упражняват правото си да избират начина, по който да отглеждат и възпитават децата си, както и да участват в отглеждането и възпитанието им. Няма нищо незаконно в кооперирането, просто не са регламентирани в тази си форма.
Що се отнася до контрола и отговорността- съкооператорите се контролират взаимно. Кой държавен орган контролира качеството и регламентира отговорността при децата отглеждани в домашни условия?
Тези родители проявяват много повече ангажираност и отговорност от онези, поверяващи децата си на държавните ДГ. Те сами определят регламента, организацията, програмата, критериите за качество и всичко свързано с ежедневието на децата им.
Излишно е да се коментират предимствата на малките групи и колко е важно в ранна детска възраст да се проявява индивидуално отношение и зачитане на личността на детето, което е физически невъзможно в големите групи на държавните ясли.
Всичко има своите предимства и недостатъци, но е важно да се приема чуждия избор.

Веселина Калемджиева- инициато
Веселина Калемджиева- инициато
08.06.2012 23:16 23:16

Не е задължително да се харесаме на всички,важното е нашите деца да са спокойни и щастливи,всичко е за тях 🙂 Всеки родител решава кое е хубаво и кое не за детето му 🙂 за нас,членовете на този кооператив това е начина за възпитание,не натрапваме мнението си пред никой 🙂 Интереса към кооператива е нормален,живеем в прекрасен град и има нещо ново в него,трябва да се обсъди и всеки има право на глас и изказване,но моля да не се обиждаме 🙂
Аз съм единствената майка,която е давала детето си на детска гадина 🙂 Алекс така и не се адаптира и решихме,че това не е мястото за него и си го гледахме вкъщи,но се случиха нещата с кооператива и сега детето е доволно и щастливо в Зелената къща 🙂 ето за това и ние сме членове 🙂 Двамата ми юнаци се адаптират много добре в тази семейна среда и това е тяхното място 🙂
Благодарим ви за интереса,човек трябва да има право на избор 🙂

Back to top button