Хасково

БЧК – Хасково сключва договор с Иракли, праща спасители на морето

Курс за спасители в ХасковоБЧК – Хасково ще осигури работа на местни спасители по българското Черноморие това лято. Всеки момент се очаква да бъде подписан договор с концесионера в местността Иракли край Обзор. Там БЧК ще вземе 5 поста, за които освен 10 спасители ще трябва да осигури и медицински екипи.

Изпращането на спасители ще става в зависимост от натовареността на летните месеци. За юни техният брой ще бъде трима, съобщи за Haskovo.info секретарят на БЧК в Хасково Минка Мечеринкова.

„Заплатите това лято по морето са над 550 лева на месец с осигурена храна и спане„, коментира инструкторът Димчо Димов, който от близо седмица ръководи тренировките по водно спасяване на кандидатите от областта, които искат да вземат кетап за спасители.

В курса тази година са се включили 28 души и всички са мъже. Най-възрастният е на 35 години, а най-младите са ученици на по 17 години.

Всички, които издържат изпита ще получат сертификат за спасители на басейни. Част от тях, които искат да работят по морето, ще държат допълнителен изпит.

В рамките на курса наблягаме на плуване и под вода, курсистите усвояват различни извличащи схватки, които могат да прилагат в случаите, когато давещият се е спокоен или буйстващ, защото има и такива, коментира Димчо Димов.

По думите му част от завършилите курса се реализират и в чужбина, но там търсят най-вече студенти с добро владеене на чужд език. Заплащането обаче е около 8 долара на час, като работодателят не поема пътни, храна и спане. „Ако не работят на втора работата, спасителите извън страната не изкарват почти нищо“, заключи инструкторът по водно спасяване.

 Курс за спасители в Хасково  Курс за спасители в Хасково
 Курс за спасители в Хасково  Курс за спасители в Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button