Хасково

Хасково ще има мобилен център за кръводаряване

Представянето на проектаХасково ще има мобилен център за кръводаряване на стойност 225 хиляди евро. Средствата за закупуването му са по проект  „Доброволно кръводаряване в Родопите“, финансиран  от Програмата за европейско териториално сътрудничество Гърция – България.  Водещ  в 2 -годишния  проект е администрацията на периферия Източна Македония и Тракия в Гърция, а партньори са областните администрация в Хасково и Кърджали.

Общата стойност на проекта надхвърля 895 000 евро, от които 85% са съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие. Бюджетът на Хасково е над 310 000 евро, съобщи координаторът на проекта Вики Тодева.

Неговите цели са популяризиране на идеята за доброволно кръводаряване и развитие на трансграничното сътрудничество по въпроси на превенцията на инфекции, свързани с кръвопреливане. Предстои създаване на портал и електронна база-данни,отпечатване и разпространение на промоционални материали, провеждане на семинар в Хасково и участие в научен конгрес в Комотини, както и акция по доброволно кръводаряване. Вече е създаден информационен офис, който се намира в сградата на областната администрация.

Представянето на проекта

В навечерието на утрешния Международен ден на кръводарителя стана ясно, че доброволно даващите кръв в Хасковска област са 20 %. 80% от донорите даряват кръв , когато от нея се нуждаят техни близки.

За мащабите на Хасковска област са нужни поне 2300 кръводарители, налице е обаче тенденцията към намаляване на интереса към този хуманен акт. Трябва да се сложи край на опасната търговия с кръв, категоричен е проф. Петкан Проданов, председател на хасковската асоциация „Доброволно безвъзмездно кръводаряване и кръвопреливане„.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Рецепиент
Рецепиент
13.06.2012 13:50 13:50

По-добре кръводаряването да си стане ЗАКОННО платено, вместо близките на болните да се лутат да търсят кръводарители и да бъдат ЗАБЪРСВАНИ от циганите който го правят срещу солидно заплащане и са обсадили всички кръвопреливни центрове в страната.

Back to top button